Κάλαμος και Καστός Λευκάδας | Τα κρυφά διαμάντια του Ιονίου
Κάλαμος και Καστός Λευκάδας | Τα κρυφά διαμάντια του Ιονίου

Κάλαμος και Καστός Λευκάδας | Τα κρυφά διαμάντια του Ιονίου

Ανάμεσα από την Λευκάδα και την Αιτωλοακαρνανία βρίσκεται το πιο καλά κρυμμένο μυστικό της Ιονίου. Αν θέλεις να γευτείς την μαγεία του Ιονίου σε συνδυασμό με τις ήσυχες παραλίες και τα πεντακάθαρα νερά τότε δεν έχεις παρά να επισκεφτείς τα νησάκια Κάλαμος και Καστός.  “Λουσμένα” στο πράσινο και στο μπλε τα δύο νησιά σε καλούν να δεις μια άλλη πιο “απόκρημνη” πλευρά της Ελλάδας.

Πίνακας Περιεχομένων

Κάλαμος Λευκάδας

Ο Κάλαμος είναι το μεγαλύτερο από τα δύο νησιά αλλά και το πιο “άγριο”. Το τοπίο του είναι γεμάτο από πράσινο αλλά και πολλές απόκρημνες πλαγιές. Το νησί κατοικούνταν ήδη από την Μυκηναϊκή και την Κλασική περίοδο. Αργότερα στα ρωμαϊκά χρόνια ένα ισχυρό κάστρο χτίστηκε ανάμεσα στους οικισμούς Κάλαμο και Επισκοπή και μέρη του σώζονται ακόμη μέχρι και σήμερα. Το νησί έγινε ακόμη πιο γνωστό κατά την επανάσταση του 1821 που αποτελεί καταφύγιο οικογενειών από την Ήπειρο, τη Στερεά Ελλάδα αλλά και από την Πελοπόννησο μιας και το νησί βρισκόταν τότε υπό Αγγλική διοίκηση. Τελικά το 1864 ο Κάλαμος ενώθηκε, όπως και τα υπόλοιπα Ιόνια νησιά με την Ελλάδα.

Καστός Λευκάδας

Νότια του Καλάμου και σε πολύ κοντινή απόσταση βρίσκεται το νησί Καστός. Ο Καστός έχει μέγεθος 5,1 τ. Χλμ. κάτι που το καθιστά ένα από τα μικρότερα κατοικημένα νησιά του Ιονίου πελάγους. Το σχήμα του είναι μακρόστενο και κατά μήκος των ακτών του βρίσκονται αμέτρητες μικρές παραλίες. Το τοπίο εδώ είναι σχετικά επίπεδο κάτι που καθιστά την περιήγηση σε αυτό ευκολότερη συγκριτικά με το νησί του Καλάμου.

O κύριος οικισμός στο νησί του Καλάμου Λευκάδας.
O κύριος οικισμός στο νησί του Καλάμου Λευκάδας.

Πρόσβαση στον Κάλαμο και Καστό Λευκάδας

Η πρόσβαση και στα δύο νησιά γίνεται συνήθως από το χωριό Μύτικας. Ο Μύτικας είναι παραθαλάσσιο χωριό στις δυτικές ακτές της Αιτωλοακαρνανίας και είναι το κοντινότερο λιμάνι και στα δύο νησιά.
Αρχικά πρέπει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει δυνατότητα να μεταφέρεται το δικό σας όχημα στα δύο νησιά οπότε θα πρέπει να το αφήσετε στο λιμάνι του Μύτικα. Ευτυχώς υπάρχει δωρεάν πάρκινγκ σε πολύ κοντινή απόσταση πίσω από την παραλία ανατολικά του λιμανιού. Από εδώ υπάρχουν δύο επιλογές για να φτάσετε στα δύο νησιά. Η να πάρετε το καραβάκι που εκτελεί δρομολόγιο καθημερινά ξεκινώντας από το λιμάνι του Μύτικα η να νοικιάσετε το δικό σας σκάφος. Αν θέλετε απλά να διανυκτερεύσετε σε ένα από τα δύο νησιά για λίγες μέρες τότε μάλλον η καλύτερη επιλογή είναι το καραβάκι. Από την άλλη αν θέλετε να δείτε και τα δύο νησιά αυθημερόν και να επισκεφθείτε παραλίες που δεν έχουν πρόσβαση τότε θα πρέπει να χρησιμοποιησετε το δικό σας σκάφος. Τέλος υπάρχει και η επιλογή για θαλάσσιο ταξί αλλά οι μεταφορές γίνονται μόνο κατόπιν συνεννόησης.

Μύτικας-Καστός-Κάλαμος δρομολόγια

Αν επιλέξετε να επισκεφθείτε τα νησιά με το καραβάκι καλό θα είναι να δείτε πρώτα τα δρομολόγια πρίν οργανώσετε το ταξίδι σας. Τα δρομολόγια συνήθως είναι πολύ περισσότερα το καλοκαίρι από ότι είναι τις υπόλοιπες εποχές. Δείτε τα δρομολόγια εδώ :

Παραλία στο ταξίδι για τον Κάλαμο - Photo Credit: Spiros Vathis
Παραλία στο ταξίδι για τον Κάλαμο - Photo Credit: Spiros Vathis

Μύτικας-Καστός-Κάλαμος ενοικίαση σκαφών

Αν επιλέξετε να επισκεφθείτε τα νησιά με το δικό σας σκάφος υπάρχουν διάφορες επιλογές στο λιμάνι του Μύτικα. Η νομοθεσία ορίζει ότι υπάρχει η δυνατότητα να νοικιάσετε μικρά ταχύπλοα συγκεκριμένου τύπου ακόμη και χωρίς να κατέχεται δίπλωμα ταχύπλοου. Για περισσότερες πληροφορίες σε αυτό καλύτερα θα είναι να απευθυνθείτε στα ανάλογα γραφεία ενοικίασης. Σε κάθε περίπτωση να θυμάστε όμως, πως πρέπει να αντιμετωπίζουμε την θάλασσα με σεβασμό. Ακολουθούμε πάντα τους κανόνες ασφαλείας και ενημερωνόμαστε  πάντα για τις καιρικές συνθήκες.

Περιήγηση στα δύο νησιά

Τα δύο νησιά περιτριγυρίζονται από αμέτρητες μικρές παραλίες πολλές από τις οποίες όμως ~και ειδικά στο νησί του Καλάμου~ δεν είναι προσβάσιμες από δρόμο. Επίσης όπως προαναφέρθηκε και στα δύο νησιά δεν μπορείτε να μεταφέρετε όχημα οπότε ο τρόπος που θα περιηγηθείτε σε αυτά εξαρτάται από τον τρόπο που θα ταξιδέψετε σε αυτά.

Περιήγηση στον κάλαμο

Αν επιλέξατε να επισκεφθείτε το νησί με το καραβάκι τότε λογικά θα βρίσκεστε στο κύριο λιμάνι του Καλάμου. Αρχικά από εδώ μπορείτε να περιηγηθείτε με τα πόδια στο χωριό, να περπατήσετε στα υπέροχα σοκάκια και να θαυμάσετε την καταπληκτική θέα προς την θάλασσα. Επειτα μπορείτε είτε να κατευθυνθείτε νοτιοδυτικά η βορειοανατολικά και να επισκεφθείτε τις παραλίες που είναι προσβάσιμες. Γενικά οι αποστάσεις δεν είναι μεγάλες αλλά έχουν αρκετές ανηφόρες, κάτι που σε συνδυασμό με την ζέστη του καλοκαιριού μπορεί να αποδειχθεί λίγο κουραστικό. Σε κάθε περίπτωση σιγουρευτείτε ότι έχετε προμηθευτεί αρκετό νερό μαζί σας και τον κατάλληλο ρουχισμό.
Υπάρχει επίσης η δυνατότητα να σας μεταφέρει κάποιος ντόπιος, με κάποιο από τα λιγοστά οχήματα που υπάρχουν στο νησί, έναντι κάποιου αντιτίμου φυσικά. Για περισσότερες πληροφορίες πάνω σε αυτό μην διστάσετε να ρωτήσετε κάποιον από τους ντόπιους οι οποίοι είναι σίγουρο ότι θα είναι πρόθυμοι να σας βοηθήσουν.

Περιήγηση στον Καστό

Αν επιλέξατε να επισκεφθείτε το νησί με το καραβάκι τότε λογικά θα βρίσκεστε στο κύριο λιμάνι του Καστού. Οπως και στην περίπτωση του Καλάμου, μπορούμε και εδώ να περπατήσετε στο χωριό και έπειτα να κατευθυνθείτε νοτιοδυτικά η βορειοανατολικά για να επισκεφθείτε τις παραλίες που είναι προσβάσιμες. Γενικά και εδώ οι αποστάσεις δεν είναι μεγάλες. Επίσης ο Καστός είναι γενικά πιο επίπεδος από τον Κάλαμο κάτι που καθιστά ευκολότερο το να φτάσετε στις παραλίες. Σε κάθε περίπτωση σιγουρευτείτε ότι έχετε προμηθευτεί αρκετό νερό μαζί σας και τον κατάλληλο ρουχισμό.

Περιήγηση στον Κάλαμο και στον Καστό με σκάφος

Αν επιλέξατε να επισκεφθείτε το νησί με το σκάφος τότε οι επιλογές είναι πολλές. Εμείς σας προτείνουμε να κάνετε ένα κύκλο γύρω από τα δύο νησιά έτσι ώστε και να επισκεφθείτε παραλίες που είναι μη-προσβάσιμες αλλά και να δείτε όλους τους οικισμούς και των δύο νησιών.

Ο παλιός ανεμόμυλος στην παραλία Αγραπιδιά στο νησί του Κάλαμου Λευκάδας - Photo credits: ioniancharters.com
Ο παλιός ανεμόμυλος στην παραλία Αγραπιδιά στο νησί του Κάλαμου Λευκάδας - Photo credits: ioniancharters.com

Καλύτερη εποχή για να επισκεφτείτε

Προτείνουμε να επισκεφθείτε τα δύο νησιά το καλοκαίρι. Το καλοκαίρι και τα δύο νησιά σφύζουν από ζωή. Τα περισσότερα μαγαζιά είναι ανοιχτά οπότε προσφέρονται περισσότερες επιλογές για καφέ και φαγητό. Επίσης τα δρομολόγια με το καραβάκι είναι πιο πολλά άρα είναι και πιο εύκολο να οργανώσετε το ταξίδι σας.

Κάλαμος και Καστός Λευκάδας - Διαμονή

Διαμονή στον Κάλαμο Λευκάδας

KALAMOS STUDIOS

Διαμονή στον Καστό Λευκάδας

VILLA TATI

Διαμονή στον Μύτικα Αιτωλοακαρνανίας

ALEXANDER HOTEL

DAIS APPARTMENTS 

Ελεύθερο Κάμπινγκ στον Κάλαμο Λευκάδας

Αν κάποια από τις παραπάνω επιλογές δεν είναι διαθέσιμη η θέλετε να ζήσετε την μαγεία του νησιού από όσο πιο κοντά γίνεται τότε υπάρχει και η επιλογή του ελεύθερου Κάμπινγκ.

Προσοχή! Πρίν διαβάστε παρακάτω θα πρέπει να γνωρίζετε οτι το ελεύθερο camping δεν είναι νόμιμη δραστηριότητα, που σημαίνει ότι πάντα υπάρχει ο κίνδυνος για πρόστιμο. Επίσης πρέπει πάντα να σεβόμαστε το περιβάλλον καθώς και τους υπόλοιπους επισκέπτες του μέρους. Πάντα να αφήνετε το μέρος πιο καθαρό από ότι το βρήκατε !

Οι κάτοικοι είναι ιδιαίτερα φιλικοί με τους ελεύθερους κατασκηνωτές και στο χωριό θα βρείτε αρκετά μέρη για να προμηθευτείτε νερό και τρόφιμα για την διαμονή σας. Το μέρος που προτείνουμε για ελεύθερο κάμπινγκ είναι η παραλία της μυρτιάς η οποία είναι προσβάσιμη από τον δρόμο και έχει πολλές σκιές όπου μπορείτε να στήσετε. Πάντα να θυμάστε ότι αποφεύγουμε να ανάβουμε φωτιές και ότι κατά την αναχώρησή σας μαζεύουμε όλα τα σκουπίδια μας.

Ελεύθερο Κάμπινγκ στον Καστό Λευκάδας

Αν θέλετε να κατασκηνώσεις στο νησί του Καστού. Οι κάτοικοι και εδώ είναι ιδιαίτερα φιλικοί με τους ελεύθερους κατασκηνωτές και στο χωριό θα βρείτε μέρη για να προμηθευτείτε νερό και τρόφιμα για την διαμονή σας. Το μέρος που προτείνουμε για ελεύθερο κάμπινγκ είναι η παραλίες κοντά στο χωριό οι οποίες είναι προσβάσιμες από τον δρόμο. Παρόλα αυτά εδώ ίσως δυσκολευτείτε να βρείτε κάποια καλή σκιά οπότε φροντίστε να προμηθευτείτε τον απαραίτητο εξοπλισμό. Πάντα να θυμάσαι ότι αποφεύγουμε να ανάβουμε φωτιές και ότι κατά την αναχώρησή μαζεύουμε όλα τα σκουπίδια μας.

Οργανωμένο Κάμπινγκ στον Μύτικα

Υπάρχει επίσης και η επιλογή να διαμείνετε σε οργανωμένο κάμπινγκ στον Μύτικα – Ionion Camping

Αξιοθέατα στον Κάλαμο και Καστό Λευκάδας

Εκτός από τα χωριά των δύο νησιών σας προτείνουμε να δείτε και τα παρακάτω μέρη.

1. Μύλος παραλίας Αγραπιδιάς

Ίσως το πιο γραφικό μέρος στο νησί του Καλάμου. Ο παλιός μύλος, το λιμανάκι και η ησυχία του μέρους θα σας ταξιδέψουν σε μια άλλη εποχή. Δίπλα υπάρχει μια παραλία με βότσαλα και καταγάλανα νερά ιδανικά για κολύμπι.

2. Επισκοπή

Ο δεύτερος οικισμός στο νησί Κάλαμος. Βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το χωριό του Μύτικα. Εδώ θα βρείτε κάποια μέρη για φαγητό για καφέ αλλά και κάποια μέρη για διαμονή.

3. Παραλία Μυρτιάς

Ίσως η πιο ωραία παραλία στο νησί Κάλαμος η οποία είναι προσβάσιμη από δρόμο. Το μέρος είναι ιδανικό για μπάνιο μιας και εκτός από τα πεντακάθαρα νερά θα βρείτε και πολλές σκιές κατά μήκος. Επίσης το μέρος είναι ιδανικό για ελεύθερη κατασκήνωση.

4. Σπηλιά Φωκότρυπα

Η σπηλιά Φωκότρυπα βρίσκεται κοντά στο εκκλησάκι του Αγίου Αιμιλιανού και στην ομώνυμη παραλία στο νησί του Καστού. Στη σπηλιά έχει κανείς πρόσβαση μόνο από τη θάλασσα. Έχει αρκετό βάθος και μπορεί κάποιος να κολυμπήσει στο εσωτερικό της.

5. Mylos cocktail bar

Παλιός ανεμόμυλος στον οποίο μπορείς να απολαύσεις το πρωινό, καφέ και κοκτέιλ στο νησί του Καστού. Το μέρος προσφέρει ίσως την καλύτερη πανοραμική θέα στο Ιόνιο. Είναι ιδανικό μέρος για χαλάρωση αλλά και για βουτιές στην κοντινή παραλία.

6. Παραλία Βαλί

Η παραλία βρίσκεται κοντά στον οικισμό του Καστού και αποτελεί ένα από τα καλύτερα και πιο ήσυχα μέρη για κολύμπι και χαλάρωση. Δυστυχώς στην παραλία δεν υπάρχει ίσκιος οπότε φροντίσετε να φέρετε τον κατάλληλο εξοπλισμό μαζί σας.

Το λιμάνι στο νησί του Καστού (λευκάδας)
Το λιμάνι στο νησί του Καστού (λευκάδας)

Δραστηριότητες στον Κάλαμο και Καστό Λευκάδας

Εκτός από το κολύμπι και τα θαλάσσια σπορ και τα δύο νησιά είναι κατάλληλα για πεζοπορία. Επίσης οι παραλίες είναι ιδανικές για Snorkeling μιας και ο βυθός και στα δύο νησιά είναι πανέμορφος και παρουσιάζει μεγάλη βιοποικιλότητα.

Φαγητό στον Κάλαμο και Καστό Λευκάδας

Ειδικά το καλοκαίρι και στα δύο νησιά υπάρχουν αρκετά ταβερνάκια που προσφέρουν ντόπιο σπιτικό φαγητό. Μάλιστα λόγω του ότι τα μέρη δεν έχουν γίνει ακόμη τουριστικά οι τιμές είναι ακόμη σε καλά επίπεδα.

Φαγητό στον Κάλαμο Λευκάδας

George’s Restaurant – Όμορφη οικογενειακή ταβέρνα στο λιμάνι του Καλάμου , δίπλα στην θάλασσα.

Φαγητό στον Καστό Λευκάδας

Taverna Belos – Ταβερνάκι με νόστιμα πιάτα, δίπλα στην θάλασσα.

Φαγητό στον Μύτικα Αιτωλοακαρνανίας

Café Ouzeri O Pharos – Γραφικό ουζερί σε πανέμορφη τοποθεσία δίπλα στην θάλασσα.

Χάρτης - Κάλαμος Λευκάδας

Χάρτης - Καστός Λευκάδας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

error: Content is protected !!