Καταρράκτες Τρύφου Αιτωλοακαρνανίας
Καταρράκτες Τρύφου Αιτωλοακαρνανίας

Καταρράκτες Τρύφου Αιτωλοακαρνανίας

Περίπου μισή ώρα έξω από την Βόνιτσα και μία ώρα από το Αγρίνιου θα συναντήσεις τους καταρράκτες Τρύφου Αιτωλοακαρνανίας. Οι καταρράκτες Τρύφου αποτελούν ένα από τα πίο όμορφα φυσικά αξιοθέατα της Αιτωλοακαρνανίας και της ευρύτερης περιοχής. Κρυμμένοι μέσα σε ένα πανέμορφο και κατάφυτο φαράγγι αποτελούν μια όαση δροσιάς ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Καταρράκτες Τρύφου πληροφορίες

Οι καταρράκτες τρύφου βρίσκονται σε ένα φαράγγι μέσα από το οποίο περνάει ο ποταμός της Νήσσας. Ο ποταμός πηγάζει από τα Ακαρνανικά όρη και ρέει προς βορρά, όπου εκβάλλει στον Αμβρακικό κόλπο. Αποτελεί ένα πανέμορφο μέρος για τους λάτρες της φύσης. Μάλιστα το μέρος είναι ιδανικό ακόμη και για αρχάριους στην πεζοπορία. Αφού τα περισσότερα μονοπάτια της περιοχής έχουν μικρές κλίσεις και είναι αρκετά συντηρημένα.

Καταρράκτες Τρύφου - Αιτωλοακαρνανίας , Ένας από τους πολλούς καταρράκτες στο φαράγγι
Καταρράκτες Τρύφου - Αιτωλοακαρνανίας , Ένας από τους πολλούς καταρράκτες στο φαράγγι

Καταρράκτες Τρύφου μονοπάτι

Η στροφή για το μέρος βρίσκεται κοντά στο χωριό Λουτράκι και συγκεκριμένα στον ανηφορικό ασφαλτόδρομο δίπλα στην νέα “Αμβρακία” οδό. Πρόσφατα ο δρόμος επισκευάστηκε οπότε μπορείτε να φτάσετε μέχρι τα ιαματικά λουτρά Τρύφου με το αυτοκίνητο σας. Στον δρόμο θα συναντήσετε αρχικά το μονοπάτι που οδηγεί στον κάτω καταρράκτη που είναι και ο πιο διάσημός. Έπειτά στον χώρο των λουτρών ξεκινάει το μονοπάτι για το πάνω μέρος του φαραγγιού. Μετά από μια πεζοπορία 10 λεπτών θα συναντήσετε την γέφυρα που περνάει πάνω από το φαράγγι. Στην συνέχεια αν το επιλέξετε μπορείτε να περπατήσετε μέχρι τους καταρράκτες στο πάνω μέρος τους φαραγγιού.

Ιαματικά Λουτρά Τρύφου

Σε κοντινή απόσταση από το ποτάμι κάποτε λειτουργούσαν τα Ιαματικά λουτρά Τρύφου. Δυστυχώς τα λουτρά σταμάτησαν την λειτουργία του πριν από αρκετά χρόνια λόγω διοικητικών προβλημάτων. Σήμερα το 2023 οι εγκαταστάσεις των λουτρών παραμένουν εγκαταλελειμμένες και λεηλατημένες. Μάλιστα τα προηγούμενα χρόνια είχε καταστραφεί και ο δρόμος που οδηγεί σε αυτά. Μόνο πρόσφατα έγιναν κάποιες ενέργειες και πιά υπάρχει πρόσβαση με το αυτοκίνητο μέχρι και τον χώρο των λουτρών.

Καταρράκτες Τρύφου - Ο κάτω καταρράκτης - Καταρράκτες της Αιτωλοακαρνανίας
Καταρράκτες Τρύφου - Ο κάτω καταρράκτης - Καταρράκτες της Αιτωλοακαρνανίας

Αγιος Βάρβαρος Τρύφου

Δίπλα στον χώρο τον Λουτρών υπάρχει η Εκκλησία και ο τάφος του Αγίου Βάρβαρου. Αξιοσημείωτο είναι ότι στον χώρο υπάρχουν και πηγές οι οποίες αναβλύζουν ιαματικά νερά. Ο άγιος Βάρβαρος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις στίς 23 Ιουνίου.

Φαράγγι Νήσσας

Το φαράγγι νήσσας πρόκειται για ένα από τα πιο όμορφα φαράγγια του νομού Αιτωλοακαρνανίας. Ξεκινάει από τον κάτω καταρράκτη που βρίσκεται κοντά στα λουτρά και τελειώνει στο σπήλαιο της Αγίας Ελεούσας. Λόγω συνεχόμενων βροχών και κατολισθήσεων έχουν γίνει διάφορες ζημιές κατά μήκος του μονοπατιού που υπήρχε για την διάσχιση του. Οπότε δεν θα σας προτείναμε να το διασχίσετε.

Καταρράκτες Τρύφου - Τα χρώματα των νερών το καλοκαίρι
Καταρράκτες Τρύφου Αιτολοακαρνανίας - Τα χρώματα των νερών το καλοκαίρι

Καταρράκτες Τρύφου απόσταση και πως να πάτε

Το μέρος απέχει περίπου μία ώρα απο το Αγρίνιο και μία ώρα απο την πόλη της Λευκάδας. Αν βρίσκεστε εκεί κοντά μην παραλείψετε να επισκεφθείτε αυτό το μοναδικό φυσικό αξιοθέατο.

Καταρράκτες Τρύφου χάρτης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

error: Content is protected !!