Μεταξύ των λόγων για να επισκεφθεί κάποιος ένα χωριό της ορεινής Ελλάδας βρίσκεται και η παραδοσιακή κουζίνα που μπορεί κανείς να γευτεί σε αυτά. Κάθε λογής φαγητό που φτιάχνεται με μεράκι, από την παραγωγή των υλικών του, μέχρι και το μαγείρεμα του. Μιλώντας για παραδοσιακή κουζίνα και ορεινά χωριά δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε και τα ξεχωριστά αλκοολούχα που παρασκευάζονται σε αυτά τα μέρη. Τόσο ξεχωριστά που θα έλεγε κανείς ότι μόνο εδώ γνωρίζουν πως να τα φτιάχνουν. Μάλιστα σε αυτά τα μέρη, ένα απο αυτά έχει καταφέρει να έχει μέχρι και την δικιά του γιορτή. Φυσικά μιλάμε για το περίφημο τσίπουρο και την γιορτή τσίπουρου Κόνισκας.
Table of Contents
ToggleΣτην γιορτή τσίπουρου Κόνισκας
Φτάνοντας στο Θέρμο η μέρα είναι μαγευτική. Αυτό άλλωστε φαίνεται και από τον κόσμο που απολαμβάνει την βόλτα του στην πλατεία της κωμόπολής κάτω από τον ηλιόλουστο καιρό. Παίρνουμε ένα καφέ στα γρήγορά και ξεκινάμε τον δρόμο μας για την Κόνισκα. Ο δρόμος μέχρι το χωρίο είναι μια από τις πιο όμορφες και συνάμα επικίνδυνες διαδρομές που έχουμε συναντήσει στον νομό. Σε αυτό συμβάλουν τα στενά περάσματα δίπλα σε απόκρημνους γκρεμούς αλλά και η απίστευτη θέα προς τα χωριά και τα βουνά της ορεινής Ναυπακτίας. Επειτά απο 30 λεπτά φτάνουμε στην πλατεία του χωριού όπου ήδη επικρατεί το αδιαχώρητο.
Το καζάνι απόσταξης στην γιορτή τσίπουρου Κόνισκας
Το γλέντι έχει ήδη ξεκινήσει και πλήθος κόσμου απολαμβάνει το εξαιρετικό τσίπουρο του χωριού κάτω από τα πανέμορφα πλατάνια της πλατείας. Λίγο πιο δίπλα λειτουργεί καζάνι απόσταξης τσίπουρου, από όπου μπορείς να δοκιμάσεις τσίπουρό την στιγμή που παράγεται. Ομολογουμένως μια πρωτόγνωρη εμπειρία ακόμη και για αυτούς που δεν το προτιμούν και τόσο.
Η ώρα περνάει και ξεκινά η επίδειξη παραδοσιακών χωρών συλλόγων της περιοχής, με φόντο την επιβλητική κορυφή Άννινος. Το γιορτινό κλίμα ωθεί και τον κόσμο να συμμετάσχει στον χορό. Εμείς εκτός από το τσίπουρο δοκιμάζουμε και το υπέροχο φαγητό που μας πρόσφερε ο σύλλογος του χωριού. Αξιοσημείωτο είναι ότι η γιορτή είχε διοργανωθεί άψογα.
Ο ιερός ναός Αγίου Νικολάου
Έπειτα αφήνουμε για λίγο την γιορτή για να επισκεφθούμε την κεντρική εκκλησία του χωριού, τον ιερό ναό Αγίου Νικολάου. Σίγουρα αποτελεί μια από τις πιο μεγαλοπρεπείς εκκλησίες που έχουμε δει σε χωριό. Μάλιστα την εποχή για την οποία χτίστηκε αποτελούσε και μια από τις μεγαλύτερες σε όλο τον νομό. Αξιοσημείωτο είναι επίσης και το υπέροχο πέτρινο εξωτερικό της που σε κάνει να απορείς πόσο κόπο χρειάστηκε για να δημιουργηθεί κάτι τέτοιο εκείνη την εποχή.
Το παλιό μπακάλικο της Κόνισκας
Τελικά καταλήγουμε στο παλιό μικρό μπακάλικο δίπλα στην πλατεία του χωρίου, το οποίο λειτουργεί από το 1937. Η εικόνα του τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά σε κάνει να νιώθεις σαν να μπήκες σε μια άλλη εποχή, πιο αγνή και πιο απλή. Σε αυτό συμβάλει και ο ιδιοκτήτης του ο κύριος Παύλος τον οποίο ευχαριστούμε για την υπέροχη φιλοξενία και τις πληροφορίες που μας έδωσε για την περιοχή.
Πληροφορίες για το χωριό
Συγκεκριμένα μεταξύ άλλων μας ανέφερε ότι τα προηγούμενα χρόνια το χωριό έσφυζε από ζωή. Αυτό είναι κάτι που σήμερα έχει αλλάξει μιας και ο περισσότερος κόσμος έχει μεταφερθεί στα αστικά κέντρα. Όπως δηλαδή συνέβη και με τα περισσότερα χωριά της περιοχής. Επίσης όπως μας είπε, πριν την δημιουργία των δρόμων και των μεταφορικών μέσων το χωρίο είχε συνολικά 7 νεκροταφεία! Κάτι το οποίο ήταν αναγκαίο καθώς η μεταφορά των σωμάτων μέχρι το ύψος του κέντρου του χωρίου, γύρω στα 1000 μέτρα υψόμετρο, ήταν αδύνατη εκείνη την εποχή ! Μετά την συζήτησή μας απολαμβάνουμε σπιτικό κανταΐφι του μαγαζιού και περνάμε ήσυχα το υπόλοιπο της ημέρας με καλούς φίλους και κατοίκους του χωριού.
Τελικά…
Ο απολογισμός της ημέρας μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε πόσο σημαντικά είναι γεγονότα, όπως η γιορτή τσίπουρου Κόνισκας για την διατήρηση των χωριών της περιοχής αλλά και πολύ περισσότερο για εμάς. Τέτοιες στιγμές είναι που γνωρίζεις και εκτιμάς μια άλλη πλευρά της Ελλάδας και αρχίζεις να αναρωτιέσαι για τον δικό σου τρόπο ζωής. Μια πλευρά πιο «δύσκολή» αλλά κατά κάποιο τρόπο πιο αυθεντική και ποιοτική από οτιδήποτε άλλο θα συναντήσεις εκεί έξω. Τελικά παίρνουμε τον δρόμο της επιστροφής και μετά από μια στάση στο ήσυχο πια Θέρμο επιστρέφουμε στο Αγρίνιο.
Σχετικά Άρθρα
Ο αράκυνθος είναι βουνό νότια της λίμνης Τριχωνίδας. Εκεί θα βρεις ένα από τα ομορφότερα δάση της Αιτωλοακαρανίας.
Ανακαλύψτε το Σπήλαιο “Θεοτικό”
Ανακαλύψτε το σπήλαιο θεοτικό στον νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ενά απο τα πιό ιδιαίτερα τοπία της Ελληνικής φύσης.