6 Αξιοθέατα στο Θέρμο
6 Αξιοθέατα στο Θέρμο

6 Αξιοθέατα στο Θέρμο

Το Θέρμο είναι κωμόπολη της Αιτωλοακαρνανίας και είναι χτισμένο σε ένα μαγευτικό οροπέδιο με θέα στη λίμνη Τριχωνίδα. Πρόκειται για ένα απο τα μέρη του νομού  με την πιο πλούσια ιστορία αλλά και τα πιο πλούσια τοπία λόγω της φύσης που το περιβάλει. Ετσι μιλώντας για αξιοθέατα στο Θέρμο ο επισκέπτης έχει την επιλογή να επισκεφθεί πληθώρα απο μαγευτικά ιστορικά και φυσικά αξιοθέατα.

Πληροφορίες

Η ιστορία του Θέρμου ξεκινά από την αρχαιότητα, όταν υπήρξε ως διοικητικό και θρησκευτικό κέντρο του Κοινού των Αιτωλών. Κάθε χρόνο στο Αρχαίο Θέρμο πραγματοποιούνταν τα «Θερμικά», δηλαδή, η σύνοδος της μεγάλης λαϊκής ομοσπονδιακής συνέλευσης των Αιτωλών. Όλοι οι Αιτωλοί πολίτες που είχαν τη νόμιμη ηλικία, συνέρχονταν χωρίς διακρίσεις, για να ψηφίσουν και για να αποφασίσουν για πολιτειακά ζητήματα. Αξιοσημείωτο είναι οτι πρόκειται για την πρώτη δημοκρατία που εμφανίστηκε ποτέ!

Επειτά τα σημαντικότερα ευρήματα των ανασκαφών στο αρχαίο Θέρμο είναι τα πολλά οικοδομήματα και οι στοές της αγοράς των Αιτωλών καθώς και ένας απο τους αρχαιότερους ναούς του Θερμίου Απόλλωνα στην Ελλάδα. Άλλα σημαντικά μνημεία στον αρχαιολογικό χώρο του Θέρμου είναι οι μικρότεροι ναοί του Λυσείου Απόλλωνα και της θεάς Αρτέμιδας. Στα τελευταία χρόνια, το Θέρμο έχει αναπτυχθεί ως τουριστικός προορισμός λόγω τόσο της πλούσιας ιστορίας του όσο και του αριθμού των πλούσιων φυσικών αξιοθέατων γύρω από αυτό.

Το δημαρχείο στην κεντρική πλατεία του Θέρμου.
Το δημαρχείο στην κεντρική πλατεία του Θέρμου.

Αξιοθέατα στο Θέρμο

1. Δίδυμοι καταρράκτες Μοκιστιάνου

Ίσως ο ομορφότερος καταρράκτης του νομού Αιτωλοακαρνανίας. Οι δίδυμοι καταρράκτες Μοκιστιάνου βρίσκονται σε ένα ημιορεινό τοπίο κοντά στην κωμόπολη του Θέρμου. Το νερό ξεκινάει την πορεία του από τις πηγές της αγίας Σοφίας στο ομώνυμο χωρίο για να χυθεί μετά από κάποια χιλιόμετρα στην λίμνη Τριχωνίδα. Οι δίδυμοι καταρράκτες Μοκιστιάνου βρίσκονται περίπου στα μέσα της διαδρομής σε ένα απόκρημνο αλλά πανέμορφο δασώδες τοπίο. Για οδηγίες και πληροφορίες για το μέρος διαβάστε εδώ.

Οι δίδυμοι καταρράκτες Μοκιστιάνου τον χειμώνα.
Οι δίδυμοι καταρράκτες Μοκιστιάνου τον χειμώνα.

2. Πέτρινο Γεφύρι Αρτοτίβας

Κοντά στην κωμόπολη του Θέρμου και πάνω σε ένα ιστορικό μονοπάτι θα συναντήσετε ένα από τα πιο ιστορικά γεφύρια του Νομού.  Το Πέτρινο Γεφύρι Αρτοτίβας είναι κτισμένο πάνω στο παλιό μονοπάτι με το οποίο κάποτε συνδέονταν τα χωριά Κάτω Χρυσοβίτσα και Αχλαδόκαστρο. Είναι κατά πάσα πιθανότητα κτίσμα της Ενετοκρατίας (1407 – 1499) και είναι σίγουρα ένα από τα πιο καλά διατηρημένα γεφύρια του Νομού. Για οδηγίες και πληροφορίες για το μέρος διαβάστε εδώ.

Το πέτρινο γεφύρι της Αρτοτίβας στην Αιτωλοακαρνανία.
Το πέτρινο γεφύρι της Αρτοτίβας στην Αιτωλοακαρνανία.

3. Αρχαίο Θέρμο

Μιλώντας για αξιοθέατα στο Θέρμο δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε το Αρχαίο Θέρμο. Λίγο πιο έξω από την σημερινή κωμόπολή θα συναντήσετε έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδος. Το θέρμο στην αρχαιότητα ήταν η πρωτεύουσα της Αιτωλικής Συμπολιτείας. Οπότε μια επίσκεψη στην αρχαία ιστορία της κωμόπολής είναι απαραίτητη. Μάλιστα κοντά στον αρχαιολογικό χώρο υπάρχει και αρχαιολογικό μουσείο Θέρμου στο οποίο θα θαυμάσετε ευρήματα των προϊστορικών αλλά και των κλασικών χρόνων. 

4. Ποτάμιο σπήλαιο Θεοτικό

Ένα σπάνιο θαύμα της φύσης για το οποίο λίγοι γνωρίζουν. Το Θεοτικό πρόκειται για ένα σπήλαιο κοντά στο χωριό Δρυμώνας. Αξιοσημείωτο είναι ότι μέσα από το σπήλαιο διέρχεται το Χαλικιώτικο ρέμα. Επίσης πάνω από την σπήλαιο αναβλύζουν νερά που κάνουν το τοπίο ακόμη πιο μαγικό. Αν είστε λάτρης της πεζοπορίας και των φυσικών αξιοθέατων τότε μην παραλείψετε να το επισκεφθείτε στην επόμενη επίσκεψή σας στο Θέρμο.

Το ποταμοσπήλαιο Θεοτικό κοντά στο χωρίο Δρυμώνας.
Το ποταμοσπήλαιο Θεοτικό κοντά στο χωρίο Δρυμώνας.

5. Παραλία Αμμος / Μυρτιάς

Η παραλία Μυρτιάς θα μπορούσε να είναι μια ειδυλλιακή ακτή σε κάποια παραθαλάσσια περιοχή της Ελλάδας, βρίσκεται όμως στην λίμνη Τριχωνίδα και συγκεκριμένα κοντά στο Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας. Αποτελεί  ένα από τα καλύτερα μέρη για χαλάρωση και πικνίκ ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Δυστυχώς είναι προσβάσιμο μόνο μέσω χωματόδρομου, οπότε συνιστάται κάποιο ψηλό όχημα για να την επισκεφθείτε. Παρόλα αυτά βρίσκεται πολύ κοντά στο Θέρμο και είναι ένα από τα πιο ωραία φυσικά αξιοθέατα της περιοχής. 

6. Πετροχώρι Δήμου Θέρμου

Σε κοντινή απόσταση από το Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας θα συναντήσετε το Πετροχώρι. Το χωρίο βρίσκεται σε μια ιδιαίτερη τοποθεσία δίπλα στην λίμνη Τριχωνίδα. Πρόκειται για το ιδανικό σημείο να απολαύσετε τον καφέ η το φαγητό σας με πανοραμική θέα στην μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας . 

Η θέα στην λίμνη Τριχωνίδα απο το Πετροχώρι.
Η θέα στην λίμνη Τριχωνίδα απο το Πετροχώρι.

Φαγητό στο Θέρμο

Αφού απολαύσετε τα αξιοθέατα, τόσο τον χειμώνα όσο και το καλοκαίρι υπάρχουν διάφορες επιλογές από μέρη για να δοκιμάσετε τοπικά πιάτα. Εμείς σας προτείνουμε τα εξής:

  1. Εστιατόριο – Ξενοδοχείο Αλθαία: Εστιατόριο κοντά στο Θέρμο στο χωρίο Πετροχώρι. Προσφέρει ιδιαίτερες επιλογές πιάτων τις οποίες αξίζει να δοκιμάσετε. Τέλος προσφέρει απίστευτη θέα προς στην λίμνη Τριχωνίδα.
  2. Ταβέρνα Κεφαλόβρυσο: Οικογενειακή ταβέρνα με νόστιμα πιάτα στο κέντρο του Θέρμου.
  3. Το Καρέλι – Cafe & Ψησταριά: Αν βρεθέιτε στο πέτρινο Γεφύρι Αρτοτίβας στην συνέχεια μπορείτε να απολάυσετε το φαγητό σας εδώ. Πρόκεται για μια μικρή παραδοσιακή ταβέρνα με νόστιμα πιάτα και ωραία θέα στον Ευηνο ποταμό.

Οποιο μέρος και αν επιλέξετε καλό θα είναι πριν πάτε εκεί να καλέσετε στα τηλέφωνα που εμφανίζονται στα λίνκ και να σιγουρευτείτε ότι μπορούν να σας εξυπηρετήσουν.

Τοποθεσία Θέρμου Αιτωλοακαρνανίας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

error: Content is protected !!