Κρυμμένος καλά στα νότια της λίμνης Τριχωνίδας και δίπλα στην πόλη του Μεσολογγίου ο Αράκυνθος σας προσκαλεί να γνωρίσετε την πανέμορφη φύση της Αιτωλοακαρνανίας. Παρόλο που πρόκειται για έναν άγνωστο ορεινό όγκο της Αιτωλοακαρνανίας εδώ θα βρείτε ένα από τα ομορφότερα δάση σε ολόκληρη την Ελλάδα. Εκτός από τα δάση του θα λατρέψετε της ήπιες πεζοπορικές διαδρομές του και την πλούσια πανίδα που ζει εδώ. Μετά την περιήγηση θα δοκιμάσετε τα υπέροχα τοπικά προϊόντα της περιοχής και θα απολαύσετε την θέα στην λίμνη Τριχωνίδα και τον Πατραϊκό κόλπο.
Table of Contents
ToggleΠληροφορίες
Ο Αράκυνθος είναι ορεινός όγκος την Αιτωλοακαρνανίας. Η έκτασή του ξεκινάει από τα νότια παράλια της λίμνης Τριχωνίδας και φτάνει έως την λιμνοθάλασσά Μεσολογγίου και Αιτωλικού. Το όρος Αράκυνθος πρόκειται για ένα σχετικά χαμηλό υψομετρικά βουνό το οποίο όμως παρουσιάζει πλούσια και πολυποίκιλη χλωρίδα και πανίδα. Στην περιοχή επίσης θα βρείτε πολλά μικρά ορεινά χωρία, αλλά και αρκετά πανέμορφα μνημεία όπως απόκρημνες εκκλησίες και σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους. Αξιοσημείωτες είναι και η αλλαγές που θα δείτε στην μορφολογία της περιοχής. Συγκεκριμένα ενώ το βόρειο μέρος του αποτελείται από κατάφυτες πλαγιές ήπιας κλίσης, στο δυτικό και νότιο μέρος του θα συναντήσεις μεγάλους γκρεμνούς και ένα «αφιλόξενο» τοπίο. Πρόκειται για το ιδανικό μέρος για ήπιες πεζοπορίες σε ένα «θεραπευτικό» περιβάλλον ενώ ταυτόχρονα γνωρίζεται ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας του νομού.
Αξιοθέατα και διαδρομές στον Αράκυνθο
1. Ορεινό πυροφυλάκιο Αράκυνθου
Στο ψηλότερο σημείο του βουνού, στα 936 μέτρα θα βρεις το παλιό κεντρικό πυροφυλάκιο του Αράκυνθου. Εκεί θα συναντήσετε την καλύτερη θέα στα γύρω χωριά αλλά και στα υπέροχα πράσινα ανάγλυφα του βουνού. Μάλιστα πριν από κάποια χρόνια το πυροφυλάκιο μετατράπηκε από τον ορειβατικό σύλλογο Μεσολογγίου σε καταφύγιο ανάγκης για την πραγματοποίηση εξορμήσεων από το σημείο. Η διαδρομή μέχρι εκεί γίνεται μέσω του παλιού χωματόδρομου που διασχίζει πανέμορφα δάση από κάθε λογής φυλλοβόλο δέντρο. Οπότε σας προτείνουμε να το επισκεφθείτε κάποια στιγμή το φθινόπωρο. Παρακάτω μπορείτε να δείτε το μονοπάτι για το πυροφυλάκιο.
2. Το φαράγγι της Κλεισούρας
Το φαράγγι της Κλεισούρας πρόκειται για ένα από τα ομορφότερα και μεγαλύτερα φαράγγια στην δυτική Ελλάδα. Ο συνδυασμός του ύψους του με τους υπέροχους γεωλογικούς σχηματισμούς του θα σας κάνει να χαζεύετε το τοπίο για ώρες. Μέσα από το φαράγγι διέρχεται η εθνική οδός Αγρινίου-Ρίου, οπότε είναι εύκολα προσβάσιμο. Στην περιοχή εκτός από σημεία για περπάτημα και χαλάρωση υπάρχουν και αναρριχητικές διαδρομές.
3. Ιερά Μονή Παναγίας Ελεούσας
Η Μονή Αγίας Ελεούσης, ή αλλιώς Ζωοδόχου Πηγής, βρίσκεται στο φαράγγι της Κλεισούρας, στα δυτικά του όρους Αράκυνθος, σε απόσταση περίπου 20 χιλιομέτρων από το Μεσολόγγι. Πρόκειται για ένα μοναδικό αξιοθέατο με ιστορική και θρησκευτική σημασία. Η Μονή χτίστηκε τον 18ο αιώνα και είναι λαξευμένη στο βράχο. Το Καθολικό της Μονής είναι μικρό, με μήκος 11,35 μέτρα και πλάτος 3,70 μέτρα. Η υπόλοιπη έκταση της Μονής είναι σκεπασμένη από κτίρια και χώρους ιερής λατρείας. Επίσης είναι γνωστή και για το ιαματικό νερό που αναβλύζει από το βράχο πίσω από το Καθολικό. Σύμφωνα με την παράδοση, το νερό αυτό έχει θεραπευτικές ιδιότητες και είναι και ένας από τους λόγους που προσελκύει προσκυνητές από όλη την Ελλάδα. Αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής και το ιδανικό μέρος για να γνωρίσετε περισσότερα για την ιστορία του μέρους. Περισότερα για την ιστορία της μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
4. Καταρράκτες Κλεισούρας
Οι καταρράκτες της κλεισούρας βρίσκονται στην είσοδο του ομώνυμου φαραγγιού και πρόκειται για μερικούς από τους πιο όμορφες καταρράκτες της Αιτωλοακαρνανίας. Είναι εποχιακοί καταρράκτες οπότε φροντίστε να τους επισκεφθείτε κάποια στιγμή μετά από βροχή. Περισσότερα για τους καταρράκτες κλεισούρας αλλά και για άλλους καταρράκτες του νομού μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
5. Άγιος Νικόλαος ο κρεμαστός
Στις πλαγιές του όρους Αρακύνθου και βόρεια της πόλης του Μεσολογγίου, σημειώνονται πολλά απόκρημνα σπήλαια, ανάμεσα τους και αυτό του Αγίου Νικολάου Κρεμαστού. Το σημείο στο παρελθόν χρησιμοποιήθηκε για την ασκητική ζωή μοναχών της περιοχής. Στα δύο σπήλαια του χώρου διασώζονται εξαιρετικής τέχνης τοιχογραφίες του 12ου η 13ου αιώνα. Αν και η πρόσβαση στο σημείο είναι δύσκολη λόγω του απόκρημνου τοπίου, η θέα από το σημείο και η ενδιαφέρουσα ιστορία του σημείου θα σας ανταμείψει. Παρακάτω μπορείτε να δείτε το μονοπάτι για το σημείο, το οποίο όμως συστήνετε μόνο σε άτομα με σχετική εμπειρία.
6. Αρχαιολογικός Χώρος Πλευρώνας
Η Αρχαία Πλευρώνα βρίσκεται βορειοδυτικά του Μεσολογγίου. Ήταν μία από τις σημαντικότερες πόλεις της αρχαίας Αιτωλίας και πήρε το όνομά της από έναν από τους ήρωες του Αιτωλικού μυθολογικού κύκλου. Η παλιά πόλη καταστράφηκε το 234 π.Χ. από τον Δημήτριο Πολιορκητή και οι κάτοικοι έχτισαν τη Νέα Πλευρώνα στην νότια πλαγιά του Αράκυνθου. Ο περίβολος της αρχαίας πόλης διατηρείται σε καλή κατάσταση και φέρει 30 πύργους και 7 πύλες. Στην ανατολική πλευρά βρισκόταν η αγορά, ενώ στη δυτική σώζονται τα ερείπια του θεάτρου και πελώρια δεξαμενή με τέσσερα διαμερίσματα. Επίσης διατηρούνται τα θεμέλια δημοσίων κτιρίων αλλά και της ακρόπολης της πόλης. Πρόσφατα μάλιστα έγινε συντήρηση του αρχαίου θέατρου για την φιλοξενία γεγονότων στον χώρο. Τα ερείπια της πόλης προσφέρουν μια μοναδική ευκαιρία στους επισκέπτες να γνωρίσουν την ιστορία και τον πολιτισμό της αρχαίας Αιτωλίας.
7. Διαδρομές στην φύση του Αράκυνθου
Εκτός από τα αξιοθέατα θα λατρέψετε ακόμη και τις απλές βόλτες στα κατάφυτα δάση του βουνού. Μάλιστα αν θέλετε να εξερευνήσετε ακόμη πιο πολύ το μέρος σας προτείνουμε μέρη όπως το Πυροφυλάκιο Τσόκας η το εκκλησάκι της Αγίας Άννας.
Φαγητό στο Αράκυνθο
Αφού απολαύσετε τα αξιοθέατα, τόσο τον χειμώνα όσο και το καλοκαίρι υπάρχουν διάφορες επιλογές από μέρη για να δοκιμάσετε τοπικά πιάτα. Εμείς σας προτείνουμε τα εξής:
- Το κάστανο Ταβέρνα στο χωρίο Ανώ κεράσοβο με καλό σπιτικό φαγητό.
- Αρχοντικό της Περσεφώνης. Εστιατόριο στο Μεσολόγγι.
Οποιο μέρος και αν επιλέξετε καλό θα είναι πριν πάτε εκεί να καλέσετε στα τηλέφωνα που εμφανίζονται στα λίνκ και να σιγουρευτείτε ότι μπορούν να σας εξυπηρετήσουν.
Χάρτης - Αράκυνθος
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Διανυκτέρευση στο καταφύγιο του Παναιτωλικού
Το καταφύγιο του Παναιτωλικού όρους πρόκειται για ένα από τα…
Λευκάδα παραλίες, πληροφορίες και πρόσβαση
Λεύκαδα παραλίες ,πληροφορίες, πρόσβαση, και ότι άλλο χρειάζεται να γνωρίζεται για την επόμενη επισκεψή σας στο νησί.