Καταρράκτες της Αιτωλοακαρνανίας
Καταρράκτες της Αιτωλοακαρνανίας

Καταρράκτες της Αιτωλοακαρνανίας

Απολαύστε την ομορφιά τους, κολυμπήστε στα κρυστάλλινα νερά τους, κάντε πεζοπορία στα μονοπάτια που οδηγούν σε αυτούς. Στην συνέχεια  απλά χαλαρώστε ακούγοντας τον μαγικό ήχο του νερού που πέφτει. Αν είστε λάτρεις της φύσης, τότε οι καταρράκτες στην Αιτωλοακαρνανία είναι ο ιδανικός προορισμός για εσάς. Σε αυτό το άρθρο, θα σας παρουσιάσουμε μερικούς από τους πιο εντυπωσιακούς καταρράκτες της Αιτωλοακαρνανίας. Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στην άγνωστή πλευρά της δυτικής Ελλάδας!

1. Καταρράκτες Τρύφου (Καταρράκτες Νήσσας – Άγιος Βάρβαρος)

Περίπου μισή ώρα έξω από την Βόνιτσα και μία ώρα από το Αγρίνιου θα συναντήσεις τους καταρράκτες Τρύφου Αιτωλοακαρνανίας. Οι καταρράκτες Τρύφου αποτελούν ένα από τα πίο όμορφα φυσικά αξιοθέατα της Αιτωλοακαρνανίας και της ευρύτερης περιοχής. Κρυμμένοι μέσα σε ένα πανέμορφο και κατάφυτο φαράγγι αποτελούν μια όαση δροσιάς ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Περισσότερα για τους καταρράκτες Τρύφου μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Καταρράκτες Τρύφου - Αιτωλοακαρνανίας , Ένας από τους πολλούς καταρράκτες στο φαράγγι
Καταρράκτες Τρύφου - Αιτωλοακαρνανίας , Ένας από τους πολλούς καταρράκτες στο φαράγγι

2. Καταρράκτες Κλεισούρας

Οι καταρράκτες Κλεισούρας βρίσκονται δίπλα στην εθνική οδό Αγρινίου – Μεσολογγίου και στην «είσοδο» του ομώνυμου φαραγγιού. Αξιοσημείωτο είναι ότι αποτελούν ίσως τους πιο εύκολα προσβάσιμους καταρράκτες στον νομό παρόλα αυτά παραμένουν άγνωστοι. Για να φτάσετε στον κάτω καταρράκτη θα πρέπει να ακολουθήσετε για λίγο τον δρόμο που οδηγεί προς το χωρίο Ελληνικά μετά το χωρίο Φραγκουλαίικα. Έπειτά από εκεί θα πρέπει κατεβείτε στο ποτάμι και να ακολουθήσετε το ποτάμι ανάποδα μέχρι να φτάσετε στον κάτω καταρράκτη. Αφού επισκεφθείτε τον κάτω καταρράκτη μπορείτε να ακολουθήσετε τον δρόμο προς τα ελληνικά και να επισκεφθείτε και τους υπόλοιπους καταρράκτες στο πάνω μέρος. Παρόλα αυτά λάβετε υπόψιν ότι οι υπόλοιποι καταρράκτες απαιτούν αρκετή εμπειρία και προσοχή για να τους φτάσετε. Τέλος φροντίστε να επισκεφθείτε το μέρος κάποια στιγμή μετά από βροχές καθώς πρόκειται για σχετικά εποχιακούς καταρράκτες.

Καταρράκτες Κλεισούρας - Καταρράκτες της Αιτωλοακαρνανίας
Καταρράκτες Κλεισούρας - Καταρράκτες της Αιτωλοακαρνανίας

3. Καταρράκτες Καστανορέματος

Στους πρόποδές του Παναιτωλικού και δίπλα στο χωρίο Καστανούλα βρίσκονται οι άνω και κάτω καταρράκτες Καστανορέματος. Πρόκειται για δύο από τους πιο άγνωστους καταρράκτες της Αιτωλοακαρνανίας. Όμως ο κάτω καταρράκτης Καστανορέματος είναι ίσως ένας από του ομορφότερους καταρράκτες σε όλο τον νομό. Παρόλο της ομορφιάς τους η πρόσβαση και στους δύο καταρράκτες είναι δύσκολη, απαιτεί μεγάλη εμπειρία στην πεζοπορία και τεράστια προσοχή καθώς δεν υπάρχουν κατάλληλα μονοπάτια. Προτείνουμε να τους επισκεφθείτε μόνο με κάποιον που γνωρίζει το μέρος.

Καταρράκτης Καστανορέματος - Καταρράκτες της Αιτωλοακαρνανίας
Καταρράκτης Καστανορέματος - Καταρράκτες της Αιτωλοακαρνανίας

4. Καταρράκτες Αγίας Παρασκευής

Ξανά στους πρόποδες του Παναιτωλικού και πάνω από το χωρίο Αγία Παρασκευή βρίσκονται οι Καταρράκτες Αγίας Παρασκευής. Μέσα σε ένα μικρό δάσος από πλατάνια πρόκειται για μια όαση δροσιάς ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Αφού φτάσετε στο χωρίο της Αγίας Παρασκευής η πρόσβαση στον καταρράκτη γίνεται μέσω ενός χωματόδρομου είτε με κάποιο ψηλό όχημα η με μια ολιγόλεπτη πεζοπορία. Αφού δείτε τον κάτω καταρράκτη μπορείτε να συνεχίσετε στο μονοπάτι και για τους υπόλοιπους μικρότερους καταρράκτες στο πάνω μέρος. Παρόλα αυτά και εδώ απαιτείτε μεγάλη εμπειρία και προσοχή. Τελικά φροντίστε να επισκεφθείτε το μέρος κάποια στιγμή την άνοιξή η αρχές καλοκαιριού όπου η ροή του νερού είναι ακόμη ικανοποιητική.

Καταρράκτες Αγίας Παρασκευής - Καταρράκτες της Αιτωλοακαρνανίας
Καταρράκτες Αγίας Παρασκευής - Καταρράκτες της Αιτωλοακαρνανίας

5. Καταρράκτης Κάκαβου

Δίπλα στο χωρίο Περδικόβρυση θα βρείτε ένα από τα πιο όμορφα μέρη της ορεινής Ναυπακτίας. Έπειτα από μια ολιγόλεπτη πεζοπορία από το μονοπάτι που ξεκινάει από το χωρίο θα φτάσετε στους Καταρράκτες Κακκάβου. Τελικά θα βρέιτε τον καταρράκτη κρυμμένο μέσα σε ένα πανέμορφο κατάφυτο τοπίο.

6. Δίδυμοι καταρράκτες Μοκιστιανού (Δίδυμοι καταρράκτες Αγ. Σοφίας)

Μιλώντας για τους καταρράκτες της Αιτωλοακαρνανίας δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε τους δίδυμους καταρράκτες Μοκιστιάνου. Αξιοσημείωτο είναι ότι βρίσκονται σε ένα ημιορεινό τοπίο κοντά στην κωμόπολη του Θέρμου και μόλις 40 λεπτά από το Αγρίνιο. Το νερό ξεκινάει την πορεία του από τις πηγές της αγίας Σοφίας στο ομώνυμο χωρίο για να χυθεί μετά από κάποια χιλιόμετρα στην λίμνη Τριχωνίδα. Οι δίδυμοι καταρράκτες Μοκιστιάνου βρίσκονται περίπου στα μέσα της διαδρομής σε ένα απόκρημνο και δασώδες τοπίο. Περισσότερα για τους δίδυμους καταρράκτες μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Δίδυμοι καταράκτες Μοκιστιανού - Αγίας Σοφίας.
Δίδυμοι καταράκτες Μοκιστιανού - Αγίας Σοφίας.

7. Τεχνητός Καταρράκτης Αγίου Νικολάου

Ο καταρράκτης του Αγίου Νικολάου δεν πρόκειται για άλλον ένα “φυσικό” καταρράκτη της Αιτωλοακαρνανίας. Παρόλα αυτά βρίσκεται πολύ κοντά στο Αγρίνιο και είναι ένα όμορφο μέρος για μια μικρή εξόρμηση στην φύση. Το μονοπάτι ξεκινάει από τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στο ομώνυμο χωρίο κοντά στο Αγρίνιο. Αν επιλέξετε να το επισκεφθείτε καλό θα είναι πρώτα να ενημερωθείτε για την κατάσταση του μονοπατιού καθώς τα τελευταία χρόνια δεν συντηρείται.

8. Καταρράκτης Σιτομένων

Ένας ακόμη άγνωστός καταρράκτης είναι αυτός που βρίσκεται πάνω από το χωριό Σιτόμενα. Είναι από τους λίγους καταρράκτες του νομού που καταλήγουν σε βαθιά νερά ιδανικά για μπάνιο. Παρόλο που αποτελεί έναν από τους ομορφότερους του νομού και εδώ η πρόσβαση είναι πολύ δύσκολη. Δεν προτείνουμε να τον επισκεφθείτε παρά μόνο με κάποιον που γνωρίζει το μέρος.

Καταρράκτης Σιτόμενων - Καταρράκτες της Αιτωλοακαρνανίας
Καταρράκτης Σιτόμενων - Καταρράκτες της Αιτωλοακαρνανίας

Αν τελικά θέλετε να επισκεφθείτε κάποιον από τους καταρράκτες αλλά θέλετε κάποιον να σας οδηγήσει στο μέρος. Μην διστάσετε να μας στείλετε ένα μήνυμα στο info@trailsandfood.com για να συζητήσουμε για πιθανές εκδρομές μαζί μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

error: Content is protected !!