Τα αξιοθέατα της λίμνης Τριχωνίδας
Τα αξιοθέατα της λίμνης Τριχωνίδας

Τα αξιοθέατα της λίμνης Τριχωνίδας

Στην καρδιά της Ελλάδας  και περιβαλλόμενη από πανέμορφη φύση και βουνά, η λίμνη Τριχωνίδα ~ η μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας ~ εκπλήσσει με την μοναδική ομορφιά της. Εκτός από το μέγεθος της η λίμνη είναι διάσημη και λόγω της σπάνιας και πλούσιας ποικιλίας ειδών πουλιών και ψαριών. Οι ακτές της λίμνης εδώ και χρόνια αποτελούν κλασικό σημείο συνάντησης των ανθρώπων των γύρω περιοχών. Λογικό αν σκεφτεί κανείς τα αναρίθμητα μέρη γύρω από αυτή όπου μπορεί κανείς να χαλαρώσει υπό των ήχο των κυμάτων και την θέα των αντανακλάσεων των νερών της. Η λίμνη Τριχωνίδα αποτελεί έναν σπάνιο συνδυασμό φυσικής ομορφιάς, δραστηριοτήτων στην φύση, κουλτούρας και ιστορίας. Ελάτε να ανακαλύψετέ μαζί μας όλα τα αξιοθέατα της λίμνης Τριχωνίδας.

Πληροφορίες

Η λίμνη Τριχωνίδα βρίσκεται στο κέντρο του Νομού Αιτωλοακαρνανίας και αποτελεί την μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας  με μέγεθος επιφάνειας 95,8 τετραγωνικά χιλιόμετρα και μέγιστο βάθος τα 58 μέτρα. Η λίμνη Τριχωνίδα οφείλει το όνομά της στην αρχαία πόλη της Αιτωλίας Τριχώνιον, η οποία βρίσκεται στη νότια όχθη της και στην οποία υπάρχει ένα ιδιαίτερο ιερό του Ασκληπιού. Στην αρχαιότητα εικάζεται ότι η λίμνη τροφοδοτούνταν και από τα νερά του Αχελώου. Σήμερα η λίμνη τροφοδοτείται από τα νερά των τριγύρω ορεινών περιοχών και χύνει τα νερά της στην λίμνη Λυσιμαχία η οποία με την σειρά της χύνει τα νερά της στον ποταμό Αχελώο.

Θέα στην ακτογραμμή της λίμνης Τριχωνίδας.
Θέα στην ακτογραμμή της λίμνης Τριχωνίδας.

Επί της ουσίας το νερό της λίμνης αντικαθίσταται και γι’ αυτό τον λόγο θεωρείται μια από τις καθαρές λίμνες στην Ελλάδα. Στις ακτές της υπάρχουν αναρίθμητα μικρά και μεγάλα χωρία τα οποία προσφέρουν διάφορες επιλογές χαλάρωσης δίπλα στην λίμνη. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι η λίμνη φιλοξενεί μοναδικά είδη χλωρίδας και πανίδας γι’ αυτό και είναι ενταγμένη στο δίκτυο προστασίας Natura.

Πως να φτάσετε στην Λίμνη Τριχωνίδα

Η λίμνη είναι εύκολα προσβάσιμη από το Αγρίνιο μέσω του δρόμου που οδηγεί στο Θέρμο.

Περιήγηση στην λίμνη Τριχωνίδα

Η λίμνη Τριχωνίδα σε συνδυασμό με τα αξιοθέατα της γύρω περιοχής καλύπτουν μια αρκετά εκτεταμένη περιοχή. Στην γύρω περιοχή υπάρχουν αρκετά μέρη στα οποία μπορείτε να περπατήσετε αλλά για την περιήγηση θα χρειαστείτε το δικό σας όχημα. Γενικά το οδικό δίκτυο στο μεγαλύτερο του μέρος είναι καλό και ένα απλό επιβατικό αυτοκίνητο είναι αρκετό για να εξερευνήσετε το μέρος.

Οι ακτές της λίμνης Τριχωνίδας.
Οι ακτές της λίμνης Τριχωνίδας.

Καλύτερη εποχή για επίσκεψη

Η περιοχή τόσο τον χειμωνα όσο και το καλοκαίρι έχει πολλά να προσφέρει. Στο μεγαλύτερο μέρος της τα διάφορα αξιοθέατα είναι προσβάσιμα όλες τις εποχές και συνήθως δεν θα δυσκολευτείτε να βρείτε μέρη για διαμονή και φαγητό.

Καλοκαιρι στην λίμνη Τριχωνίδα

Το καλοκαίρι αποτελεί αναμφίβολα την καλύτερη εποχή να επισκεφθειτε την λίμνη Τριχωνίδας. Στις γύρω περιοχές σφύζει η ζωή. Αναρίθμητες εκδηλώσεις που λαμβάνουν μέρος αποτελούν μια θαυμάσια ευκαιρία να γνωρίσετε από κοντά την παράδοση και την ιστορία  της περιοχής.

Χειμώνας στην λίμνη Τριχωνίδα

Εξαιτίας της πεδινής μορφολογίας των γύρω περιοχών η λίμνη συνεχίζει να έχει “ζωή” και τον χειμώνα. Στα γύρω χωριά θα βρείτε αρκετές επιλογές χαλάρωσης σχεδόν όπως συμβαίνει και το καλοκαίρι. Επίσης τον χειμώνα οι αντανακλάσεις της λίμνης στην θέα των χιονισμένων βουνών αποτελούν σίγουρα ένα από τα πράγματα που θα σας μείνουν αξέχαστα.

Που να μείνετε

Αν επιλέξετε να μείνετε κοντά στην λίμνη σας προτείνουμε:

Αν επιλέξετε να μείνετε στην πόλη του Αγρινίου σας προτείνουμε:

  • Ξενοδοχείο – Marpessa

Αξιοθέατα της λίμνης Τριχωνίδας

1. Θέρμο

Το χωρίο του Θέρμου βρίσκεται πολύ κοντά στην λίμνη Τριχωνίδα. Αποτελεί ένα πολύ καλό μέρος για φαγητό και χαλάρωση σε ένα πανέμορφο ημιορεινό τοπίο. Στην γύρω περιοχή υπάρχουν εξαιρετικά μέρη για να θαυμάσετε την θέα της λίμνης από ψηλά. Επίσης στην περιοχή υπάρχει αρχαιολογικό μουσείο με σημαντικά εκθέματα της γύρω περιοχής.

Το δημαρχείο στην κεντρική πλατεία του Θέρμου.
Το δημαρχείο στην κεντρική πλατεία του Θέρμου.

2. Ορεινό καταφύγιο Παναιτωλικού

Αν θέλετε να συνδυάσετε την επίσκεψη σας με την πεζοπορία αλλά και να δείτε την καλύτερη θέα στην λίμνη. Τότε θα πρέπει να επισκεφθείτε το καταφύγιο του ορειβατικού συλλόγου Αγρινίου. Περισότερα για το καταφύγιο μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Η θέα στην λίμνη Τριχωνίδα απο το καταφύγιο του Παναιτωλικού όρους.
Η θέα στην λίμνη Τριχωνίδα απο το καταφύγιο του Παναιτωλικού όρους.

3. Όρος Παναιτωλικό κορυφή Κόκα

Αν φτάσατε στο καταφύγιο του Ορειβατικού συλλόγου Αγρινίου έχετε την επιλογή να συνεχίσετε την πεζοπορία στην κορυφή Κόκα. Η πεζοπορία διαρκεί περίπου 3 ώρες από το καταφύγιο και αποτελεί αναμφισβήτητα μία από τις πιο ξεχωριστές διαδρομές του Νομού. Η πανέμορφη θέα του δάσους με φόντο την λίμνη Τριχωνίδα θα ανταμείψουν την κούραση σας . Επίσης η κορυφή προσφέρει ίσως την καλύτερη πανοραμική θέα προς στην λίμνη και τις γύρω περιοχές.

4. Δίδυμοι καταρράκτες Μοκιστιανού

Τοπίο βγαλμένο από παραμύθι. Σε ένα ημιορεινό τοπίο κοντά στην λίμνη Τριχωνίδα βρίσκονται οι Δίδυμοι καταράκτες Μοκιστιανού.Το μέρος αποτελεί αναμφίβολα ένα απο τα πιο όμορφα αξιοθέατα της λίμνης Τριχωνίδας και της ευρύτερης περιοχής. Η πρόσβαση στο σημείο γίνεται απο μονοπάτια που ξεκινούν απο τον δρόμο που οδηγεί απο το Αγρίνιο προς το Θέρμο.

Δίδυμοι καταράκτες Μοκιστιανού - Αγίας Σοφίας.
Δίδυμοι καταράκτες Μοκιστιανού - Αγίας Σοφίας.

5. Νερομάνα

Το χωρίο της Νερομάνας είναι ένα από τα πιο όμορφα χωρία κοντά στην λίμνη. Πήρε το όνομα του λόγω τον πηγών που αναβλύζουν ασταμάτητα νερό όλο τον χρόνο. Βρίσκεται πάνω στην Εθνική οδό Αγρινίου – Προυσού και είναι προσβάσιμο αρκετά εύκολα. Μπορείτε να συνδυάσετε την επίσκεψη σας στο χωρίο με άλλα αξιοθέατα πάνω στην Εθνική οδό.

6. Ακρόπολη Βλοχού

Ο Βλοχός στην αρχαιότητα αποτελούσε από την νεολιθική εποχή την ακρόπολη του αρχαίου πολιτισμού των Θεστιέων. Η ακρόπολη βρίσκεται σε υψόμετρο 688 μέτρων και στους πρόποδες της βρίσκεται το μοναστήρι της Παναγίας του Βλοχού. Εκτός από την ιστορική του σημασία λόγω της τοποθεσίας της η αρχαία ακρόπολη προσφέρει πανοραμική θέα προς την λίμνη και τα γύρω βουνά. Το μέρος είναι εύκολα προσβάσιμο καθώς είναι ασφαλτοστρωμένο μέχρι το μοναστήρι και για την κορυφή της ακρόπολης υπάρχει ένα μικρού μήκους μονοπάτι με μεταλλικά σκαλοπάτια σε διάφορα σημεία.

7. Παραλία Αμμος / Μυρτιάς

Η παραλία Μυρτιάς θα μπορούσε να είναι μια ειδυλλιακή ακτή σε κάποια παραθαλάσσια περιοχή της Ελλάδας, βρίσκεται όμως στην λίμνη Τριχωνίδα. Το μέρος είναι μαγικό και αποτελεί  ένα από τα καλύτερα μέρη για χαλάρωση και πικνίκ ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Δυστυχώς το μέρος είναι προσβάσιμο μόνο μέσω χωματόδρομου οπότε συνιστάται κάποιο ψηλό όχημα για να την επισκεφθείτε. 

8. Αράκυνθος

Ο Αράκυνθος είναι βουνό νότια της λίμνης Τριχωνίδας. Στην περιοχή υπάρχουν πολλά μικρά ορεινά χωρία και τεράστιες εκτάσεις με πανέμορφα δασή και υπεραιωνόβια δεντρα. Είναι το ιδανικό μέρος για βόλτα μέσα στο δάσος με φόντο την λίμνη τριχωνίδα. Γενικά υπάρχουν πολλές επιλογές για πεζοπορικές διαδρομές αλλα εμείς προτέινουμε να επισκεφθείτε το πυροφυλάκιο Αράκυνθου που βρίσκεται στο πιο ψηλό μέρος του βουνού στα 972 μέτρα υψόμετρο.

Η θέα από την κορυφή του όρους Αράκυνθος στην Αιτωλοακαρνανία.
Η θέα από την κορυφή του όρους Αράκυνθος στην Αιτωλοακαρνανία.

Δραστηριότητες στην λίμνη Τριχωνίδα

1. Πεζοπορία και ορειβασία

Γενικά η πεζοπορία είναι ο καλύτερος τρόπος να ανακαλύψετε τα αξιοθέατα της λίμνης Τριχωνίδας. Τοποθεσίες όπως το ορειβατικό καταφύγιο και η κορυφή Κόκα είναι ιδανικές για να θαυμάσετε από κοντά την βιοποικιλότητα του μέρους αλλά και να αθληθείτε ταυτόχρονα. Διάφορες διαδρομές μπορείτε να πραγματοποιήσετε και γύρω από την λίμνη. Ιδανικό θα ήταν να επισκεφθείτε την περιοχή καλοκαίρι όπου οι συνθήκες είναι συνήθως ιδανικές για πεζοπορία. Φροντίστε να έχετε και ένα ζευγάρι ορειβατικά παπούτσια, αρκετό νερό και κάποιο μικρό σνακ.

2. Γιορτές και Γεγονότα

Γενικά την περίοδο του καλοκαιριού στην περιοχή διοργανόνται αμέτρητα γεγονότα όπως γιορτές και πανηγύρια. Μερικά απο τα πιο διάσημα γεγονότα είναι η οι γιορτές της Αθερίνας στην Κάτω Μυρτιά και στο Καινούργιο καθώς και το lake party τριχωνίδας.

Που να φάτε

Αφού απολαύσετε τα αξιοθέατα της λίμνης Τριχωνίδας, τόσο τον χειμώνα όσο και το καλοκαίρι οι ακτές της λίμνης προσφέρουν διάφορες επιλογές από μέρη για να δοκιμάσετε τοπικά πιάτα. Εμείς σας προτείνουμε τα εξής:

  1. Εστιατόριο – Ξενοδοχείο Αλθαία: Εστιατόριο κοντά στο Θέρμο με καλό φαγητό και καλή θέα στην λίμνη Τριχωνίδα.
  2. Κτήμα πιθάρι: Εστιατόριο δίπλα στην λίμνη Τριχωνίδα.
  3. Αρχοντικό της λίμνης Εστιατόριο δίπλα στην λίμνη Τριχωνίδα.

Οποιο μέρος και αν επιλέξετε καλό θα είναι πριν πάτε εκεί να καλέσετε στα τηλέφωνα που εμφανίζονται στα λίνκ και να σιγουρευτείτε ότι μπορούν να σας εξυπηρετήσουν.

Τοποθεσία λίμνης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

error: Content is protected !!