Δραστηριότητες, διαμονή και φαγητό στην λίμνη Κρεμαστών
Δραστηριότητες, διαμονή και φαγητό στην λίμνη Κρεμαστών

Δραστηριότητες, διαμονή και φαγητό στην λίμνη Κρεμαστών

Πεντακάθαρα μπλε νερά που καθρεφτίζουν τα βουνά των Αγράφων και της Αιτωλοακαρνανίας. Πανέμορφα παραλίμνια χωριά και οικισμοί. Υπέροχα νησάκια που δημιουργούνται και εξαφανίζονται ανάλογα την εποχή. Η λίμνη κρεμαστών είναι η μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη της Ελλάδας και βρίσκεται στα σύνορα τον νομών Αιτωλοακαρνανίας και Ευρυτανίας. Τα νερά της θα σου μείνουν αξέχαστα, το τοπίο θα σε μαγέψει και η ιστορία της θα σε κάνει να ανατριχιάσεις. Το τοπίο και η περιοχή εγγυάται να συναρπάσει κάθε φυσιολάτρη που θέλει να δει μια άλλη κρυφή πλευρά της Ελλάδας. Στον οδηγό μας “Λίμνη Κρεμαστών δραστηριότητες και φαγητό” θα ανακαλύψεις  όλα τα μυστικά της λίμνης Κρεμαστών.

Πληροφορίες για την λίμνη Κρεμαστών

Η λίμνη κρεμαστών δημιουργήθηκε το 1965, μετα την κατασκευή του φράγματος των Κρεμαστών και όταν ενώθηκαν τα νερά των ποταμών Αχελώου, Αγραφιώτη, Ταυρωπού και Τρικεριώτη. Εχει επιφάνεια 80,6 τετραγωνικά μέτρα και χωρητικότητα 4.750.000.000 κυβικά μέτρα νερού.

Η θέα στην λίμνη Κρεμαστών από την πλευρά της Ευρυτανίας.
Η θέα στην λίμνη Κρεμαστών από την πλευρά της Ευρυτανίας.

Η κατασκευή της λιμνης ήρθε με μεγάλο κόστος για για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής. Τα νερά της λίμνης κατέκλυσαν αρκετά χωριά και μνημεία. Ανάμεσα σε αυτά ήταν το χωρίο της Επισκοπής καθώς και η Μονή Επισκοπής και το ιστορικό γεφύρι της Τατάρνας. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την μετακινηση σημαντικού μέρους του πληθυσμού της ευρύτερης περιοχής σε αστικά κέντρα όπως το Αγρίνιο και το Καρπενήσι. Ακόμη και σήμερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και όταν η στάθμη της λίμνης πέφτει είναι δυνατό να παρατηρήσετε μερικά απομεινάρια από τα κτίσματα που “κατάπιε” η λίμνη.

Λίμνη Κρεμαστών πρόσβαση και αποστάσεις

Περιτριγυρισμένη από βουνά και σχεδόν στο κέντρο της ηπειρωτικής ελλάδας η λίμνη κρεμαστών δεν είναι και το πιο βολικό μέρος να φτάσετε. Τα δύο πιο κοντινά αστικά κέντρα στην λίμνη κρεμαστών είναι η πόλη του Αγρινίου και η πόλη του Καρπενησίου. Για να φτάσετε στην λίμνη είναι απαραίτητη η χρήση του δικού σας οχήματος καθώς δεν υπάρχουν δρομολόγια λεωφορείων από τις δύο πόλεις. Οπότε προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε το δικό σας όχημα ή να νοικιάσετε κάποιο όχημα. Ενοικίαση αυτοκινήτου μπορεί να γίνει και από τις δύο πόλεις. Ανάλογα την εποχή και τα μέρη που θέλετε να επισκεφθείτε ίσως χρειαστείτε όχημα τύπου 4Χ4.

Απο το αγρίνιο

Αρχικά το αγρίνιο είναι εύκολα προσβάσιμο μέσω την Ιονίας Οδού. Αφού φτάσουμε στο Αγρίνιο μπορούμε να φτάσουμε με δύο τρόπους στην λίμνη .

  1. Μέσω της Εθνικής οδό Αγρινίου – Καρπενησίου. Ακολουθώντας τον δρόμο για καρπενήσι έπειτα από πολλές στροφές και μιάμιση ώρα διαδρομή φτάνουμε στο ανατολικό μέρος της λίμνης και συγκεκριμένα στην γέφυρα Επισκοπής. Ο δρόμος είναι αρκετά καλος στο μεγαλύτερο μέρος του.
  2. Μέσω της Επαρχιακής οδού Χαλκιοπουλου. Ακολουθώντας τον δρόμο για την γέφυρα τατάρνας, έπειτα από ακόμη περισσότερες στροφές και μιάμιση ώρα διαδρομή φτάνουμε στο δυτικό μέρος της λίμνης και συγκεκριμένα στην γέφυρα Τατάρνας. Ο δρόμος είναι αρκετά καλος στο μεγαλύτερο μέρος του. 

Τοσο η πρώτη όσο και η δεύτερη διαδρομή είναι πανέμορφες και μπορείτε να τις συνδυάσετε με άλλα αξιοθέατα. Εμείς προτείνουμε ειδικά του καλοκαιρινούς που οι συνθήκες είναι καλύτερες να πάτε στην λίμνη από την δεύτερη διαδρομή να οδηγήσετε παραλίμνια απο την πλευρά της ευρυτανίας και ύστερα να γυρίσετε απο την πρώτη έτσι ώστε να πάρετε μια ολοκληρωμένη εικόνα του μέρους.

Απο το Καρπενήσι

Το καρπενήσι είναι εύκολα προσβάσιμο μέσω την Εθνικής οδού Λαμίας – Καρπενησίου. Αφού φτάσουμε στο Καρπενήσι ακολουθούμε την Εθνική οδό Καρπενησίου – Αγρινίου. Έπειτα απο (καλά το μαντέψατε) πολλές στροφές και μιάμιση ώρα διαδρομής φτάνουμε στο ανατολικό μέρος της λίμνης και συγκεκριμένα στην γέφυρα επισκοπής Ο δρόμος είναι αρκετά καλός στο μεγαλύτερο μέρος του.

Λίμνη Κρεμαστών περιήγηση

Η λίμνη κρεμαστών αποτελεί ένα μοναδικό αξιοθέατο. Σε συνδυασμό όμως με τα γύρω αξιοθέατα αποτελεί μια ιδιαίτερα εκτεταμένη περιοχή.

Αυτοκίνητο

Για την περιηγηση σας στην λίμνη είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε το δικό σας όχημα. Ο δρόμος κατα κύριο λόγο είναι στο μεγαλύτερο μέρος του ασφαλτοστρωμένος αλλά υπάρχουν κάποια αξιοθέατα όπως η παραλία βλαχέρνας και η παναγία ψηλόβραχου όπου θα συναντήσετε και χωματόδρομο και μάλιστα σε μέτρια κατάσταση ειδικά τον χειμώνα. Οπότε ανάλογα την εποχή και τα μέρη που θέλετε να επισκεφθείτε ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε όχημα τύπου 4Χ4. Σε γενικές γραμμές ένα δικό σας όχημα θα σας επιτρέψει να επισκεφθείτε τα σημεία που σας ενδιαφέρουν και να οργανώσετε την επισκεψή σας όπως ακριβώς θα θέλατε.

Πεζοπορία στην λίμνη Κρεμαστών

Σε συνδυασμό με το αυτοκίνητο μπορείτε να επισκεφθείτε και πολλά σημεία μέσω πεζοπορίας. Μπορεί να είναι πιο χρονοβόρο αλλα αποτελεί τον καλύτερο τρόπο να θαυμάσετε το τοπίο από κοντά και να φτάσετε ακόμη και σε σημεία που δεν υπάρχουν δρόμοι.

Θέα στην λίμνη Κρεμαστών κοντά στην γέφυρα Τατάρνας.
Θέα στην λίμνη Κρεμαστών κοντά στην γέφυρα Τατάρνας.

Καλύτερη εποχή για επίσκεψη στην λίμνη Κρεμαστών

Η περιοχή ανάλογα την εποχή έχει μια διαφορετική αλλα το ίδιο μαγευτική ομορφιά. Παρόλα αυτά εμείς προτείνουμε να την επισκεφθείτε το καλοκαίρι.

Καλοκαιρι στην λίμνη κρεμαστών

Το καλοκαίρι η περιοχή είναι πιο φιλική για τον μέσο επισκέπτη. Τα περισσότερα χωριά γύρω από την λίμνη σφύζουν από ζωή οπότε είναι πιο πιθανό να βρείτε μέρη για φαγητό και διαμονή. Μάλιστα πολλά είναι τα ταβερνάκια που προσφέρουν σπιτικό τοπικό φαγητό. Τα τελευταία χρόνια τους μήνες Ιούνιο έως Οκτώβριο οργανώνονται δωρεάν βαρκάδες μέσα στην λίμνη από την περιφέρεια στερεάς Ελλάδας. Αποτελεί έναν από τους καλύτερους τρόπους για να δείτε την λίμνη από κοντά. Επίσης το καλοκαίρι στην περιοχή υπάρχουν σημεία για μπάνιο κοντά στην λίμνη και ο καιρός είναι κατάλληλος για πεζοπορία και άλλες δραστηριότητες γύρω από την λίμνη. Τέλος το οδικό δίκτυο είναι καλύτερο και συνήθως συντηρήσεις γίνονται σε αυτό στις αρχές του καλοκαιριου.

Χειμώνας στην λίμνη κρεμαστών

Αν επιλέξετε να πάτε τον χειμώνα η αντίθεση του μπλε χρώματος της λίμνης με το άσπρο των χιονισμένων βουνοκορφών θα σας αφήσει έκπληκτους. Παρόλα αυτά ίσως δυσκολευτείτε λίγο να βρείτε μέρη για φαγητό και διαμονή γύρω από την λίμνη. Καλό θα ήταν να επιλέξετε να μείνετε είτε στην πόλη του Αγρινίου είτε στην πόλη του Καρπενησίου. Φροντίστε να μάθετε για τι συνθήκες του οδικού δικτύου πριν το ταξίδι σας και σιγουρευτείτε ότι έχετε μαζί σας αντιολισθητικές Αλυσίδες χιονιού. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα το μετανιώσετε καθώς παρόλο των συνθηκών η περιοχή τον χειμώνα έχει μια άλλη χάρη.

Λίμνη Κρεμαστών διαμονή

Για διαμονή κοντά στην λίμνη σας προτείνουμε:

Αν επιλέξετε να μείνετε στην πόλη του Αγρινίου σας προτείνουμε:

  • ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ – Marpessa Hotel & Spa

Διαφορετικά αν επιλέξετε να μείνετε στην πόλη του Καρπενησίου σας προτείνουμε:

  • Ξενώνας – Βαλεντίνη

Λίμνη Κρεμαστών αξιοθέατα

1. Γέφυρα Επισκοπής

Αν θέλετε να θαυμάσετε τα καταγάλανα νερά της λίμνης από κοντά τότε πρέπει να επισκεφθείτε την γέφυρα επισκοπής. Το μέγεθος της γέφυρας μαζί με τις αντιθέσεις που δημιουργουν τα νερά της λίμνης με το ορεινό τοπίο θα σας κάνουν σίγουρα να αγαπήσετε το μέρος. Διαβάστε περισότερα για την γέφυρα Επισκοπής και την ιστορία της εδώ.

Η γέφυρα Επισκοπής και η λίμνη κρεμαστών

2. Γέφυρα Τατάρνας 

Ένα εξίσου εντυπωσιακό μέρος για να θαυμάσετε την λίμνη από κοντά αποτελεί η γέφυρα Τατάρνας. Η γέφυρα βρίσκεται πάνω στην δυτική πλευρά της λίμνης και πρόκειται για την βόρεια σύνδεση του νομού Αιτωλοακαρνανίας με τον νομό Ευρυτανίας στην λίμνη Κρεμαστών. Διαβάστε περισότερα για την γέφυρα Τατάρνας και την ιστορία της εδώ.

Η γέφυρα Τατάρνας στην τεχνητή λίμνη Κρεμαστών.
Η γέφυρα Τατάρνας στην τεχνητή λίμνη Κρεμαστών.

3. Παραλία Αγίας Βλαχέρνας 

Τι θα λέγατε για λίγο κολύμπι στα πεντακάθαρα νερά με θέα τα βουνά της Ευρυτανίας ; Λίγο πρίν ο ποταμός κρικελιώτης συναντήσει τα νερά της λίμνης κρεμαστών βρίσκουμε την παραλία της Αγίας Βλαχέρνας. Κρυμμένη μέσα σε ένα μικρό φαράγγι το μέρος κυριολεκτικά θα σας μείνει αξέχαστο. Η παραλία αγίας Βλαχέρνας εκτός από κολύμπι προσφέρεται και για άλλες δραστηριότητες όπως ψάρεμα και πικ νικ. Φροντίστε να την επισκεφτείτε καλοκαίρι όπου η ροή του ποταμιού είναι πιο ήρεμη και η θερμοκρασία του νερού είναι ιδανική για κολύμπι.

Οι αντανακλάσεις του νερού στην παραλία της Αγίας Βλαχέρνας κοντά στη λίμνη Κρεμαστών.
Οι αντανακλάσεις του νερού στην παραλία της Αγίας Βλαχέρνας κοντά στη λίμνη Κρεμαστών.

4. Θέση Τσαγκαράλωνα 

Θέα βγαλμένη από παραμύθι. Ενα απο τα καλύτερα μέρη για να απολαύσετε πανοραμική θέα στην λίμνη κρεμαστών είναι η θέση Τσαγκαράλωνα. Φροντίστε να επισκεφθειτε το σημείο κατα τις απογευματινές ώρες και το ηλιοβασιλεμα θα σας ανταμείψει.

5. Φράγμα Κρεμαστών

Στο νότιο μέρος της λίμνης βρίσκεται το φράγμα κρεμαστών. Το φράγμα είναι κατασκευασμένο σε ενα στένωμα της κοίτης του Αχελώου έχει ύψος 160 μέτρα και πλάτος βάσης 457 μέτρων. Η κατασκευή του είναι από χώμα και χαλίκι έτσι πρόκειται για “γεοφράγμα”. Μάλιστα είναι ένα από τα μεγαλύτερα του είδους του στην Ευρώπη. Αξίζει να το επισκεφθείτε για να θαυμάσετε από κοντά αυτό το τεράστιο έργο.

6. Αγία Δευτέρα Ψηλοβραχου

Πάνω από την γέφυρα επισκοπής χτισμένη σε έναν απόκρημνο βράχο βρίσκεται η Εκκλησία της Αγίας δευτέρας Ψηλόβραχου. Η πρόσβαση γίνεται μέσω μιας κρεμαστής γέφυρα που περνάει πάνω από ένα φαράγγι ύψους 100 μέτρων.Το σημείο είναι ένα από τα καλύτερα μέρη για να θαυμάσετε την πανοραμική θέα στην λίμνη κρεμαστών και στην γέφυρα επισκοπής.

Διασχίζοντας τον γκρεμό και τη γέφυρα που οδηγεί στην Αγία Δευτέρα Ψηλόβραχου. Στο βάθος διακρίνεται τμήμα της λίμνης Κρεμαστών.
Διασχίζοντας τον γκρεμό και τη γέφυρα που οδηγεί στην Αγία Δευτέρα Ψηλόβραχου. Στο βάθος διακρίνεται τμήμα της λίμνης Κρεμαστών.

7. Άγιος Ανδρέας ο Ερημίτης

Αν βρεθείτε στο δυτικό μέρος τής λίμνης ένα από τα καλύτερα μέρη για να απολαύσετε μια πανοραμική θέα στο δυτικό μέρος τής λίμνης Κρεμαστών είναι το μονοπάτι του Αγίου Ανδρέα του Ερημίτη. Το μονοπάτι ξεκινάει από το ορεινό χωριό Χαλκιόπουλοι Αιτωλοακαρνανίας και καταλήγει σε μία σπηλιά πάνω  στις βόρειες πλαγιές του όρους “Κανάλα” σε υψόμετρο 1.520 μέτρα. Μέσα στην σπηλιά βρίσκεται ο τάφος και μικρός ναός του Αγίου Ανδρέα του Ερημίτη που ασκήτεψε εκεί τον 13ο αιωνα. Γενικά πρόκειται για ένα σχετικά εύκολο μονοπάτι του οποίου η ομορφιά σίγουρα θα σας μαγέψει.

Ο ποταμός Αχελώος όπως φαίνεται από την κορυφή του όρους Κανάλα.
Ο ποταμός Αχελώος όπως φαίνεται από την κορυφή του όρους Κανάλα.

8. Άγιος Λογγίνος

Λίγο πριν φτάσετε στην γέφυρα επισκοπής οδηγώντας από το Αγρίνιο προς στο Καρπενήσι θα συναντήσετε το ξωκλήσι του Αγίου Λογγίνου. Πρόκειται για ένα μικρό αλλά γραφικό πέτρινο εκκλησάκι δίπλα στα νερά της λίμνης κρεμαστών. Το σημείο είναι ιδανικό για θαυμάσετε την θέα στην λίμνη και την γέφυρα επισκοπής.

9. Γεφύρι Μανωλή

Το γεφύρι που δεν οδηγεί πουθενά. Λίγο πρίν ο παραπόταμος του αχελώου Αγραφιώτης συναντήσει τα νερά της λίμνης κρεμαστών βρίσκουμε το Γεφύρι Μανωλή. To γεφύρι τόσο τον χειμώνα όσο και το καλοκαίρι δείχνει να μην οδηγεί πουθενά. Το καλοκαίρι είναι προσβάσιμο και μπορούμε να το θαυμάσουμε από κοντά ενώ τον χειμώνα είναι συνήθως ημιβυθισμένο και μόνο την κορυφή της καμάρας του είναι ορατή. Κατασκευάστηκε το 1695 και η διάμετρος του φτάνει τα 30 μέτρα. Το πιο αξιοθαύμαστο με το συγκεκριμένο γεφύρι είναι το πώς στέκει ακόμη ορθιο παρόλο των εξαιρετικά αντίξοων συνθηκών στις οποίες βρίσκεται. Πρίν γίνει η κατασκευή της λίμνης κρεμαστών και η δημιουργία της λίμνης το 1964 το γεφύρι βρισκόταν ακόμη σε χρηση.

10. Κορυφή Τσόκα

Αν θέλετε να συνδυάσετε την επίσκεψή σας στην λίμνη κρεμαστών με την πεζοπορία και το βουνό τότε πρέπει να επισκεφθείτε την κορυφή τσόκα. Δείτε περισότερα εδώ η δείτε χάρτη για το μονοπάτι εδώ.

Λιμνή Κρεμαστών δραστηριότητες

1.Δωρεάν Βαρκάδα στην λίμνη κρεμαστών.

Τα τελευταία καλοκαίρια οι Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας και Στερεάς Ελλάδας, με τη σύμπραξη των Δήμων Αγρινίου, Αμφιλοχίας, Καρπενησίου και Αγράφων διοργανώνουν δωρεάν περιηγήσεις με σκάφος στην λίμνη κρεμαστών. Οι επισκέπτες ακολουθούν διαδρομές που τους επιτρέπουν να θαυμάσουν απο κοντά το μοναδικό φυσικό περιβάλλον με τα ιστορικά γεφύρια, τα εντυπωσιακά νησάκια και την πλούσια βλάστηση. Για το 2022 μπορείτε να βρείτε πληροφορίες εδώ.

2.Πεζοπορια και ορειβασία.

Τοποθεσίες όπως ο Άγιος Ανδρέας ο Ερημίτης και κορυφή Τσόκα είναι ιδανικές για να θαυμάσετε από κοντά την βιοποικιλότητα του μέρους αλλα και να αθληθείτε ταυτόχρονα. Διάφορες διαδρομές μπορείτε να ακολουθήσετε και γύρω από την λίμνη κρεμαστών. Ιδανικό θα ήταν να επισκεφθείτε την περιοχή καλοκαίρι όπου οι συνθήκες είναι συνήθως ιδανικές για πεζοπορία. Φροντίστε να έχετε μαζί σας ένα ζευγάρι ορειβατικά παπούτσια, αρκετό νερό και κάποιο μικρό σνακ.

3.Κανό και Rafting

Εκδρομές για extreme sports οργανώνονται κατά καιρούς στα νερά της λίμνης και των γύρω ποταμών. Για περισότερες πληροφορίες θα πρέπει να απευθυνθείτε στα ανάλογα τουριστικά γραφεία. 

Λιμνή Κρεμαστών φαγητό

Ειδικά το καλοκαίρι στα χωρία της γύρω περιοχής υπάρχουν πολλά ταβερνάκια που προσφέρουν ντόπιο σπιτικό φαγητό. Μάλιστα λόγω του ότι το μέρος δεν έχει τουριστοποιηθεί ακόμη οι τιμές είναι ακόμη σε πολύ καλά επίπεδα.

Εμείς σας προτείνουμε τα:

  1. Ταβέρνα Φεγγούλης – Ταβέρνα δίπλα στην γέφυρα επισκοπής με ντόπια πιάτα και χειροποίητα υλικά.
  2. Ταβέρνα Ηλιοβασίλεμα – Δέυτερη ταβέρνα δίπλα στην γέφυρα Επισκοπής.
  3. Γέφυρα Τατάρνας – Ταβέρνα δίπλα στην γέφυρα Τατάρνας

Οποιο μέρος και αν επιλέξετε καλό θα είναι πριν πάτε εκεί να καλέσετε στα τηλέφωνα που εμφανίζονται στα λίνκ και να σιγουρευτείτε οτι μπορούν να σας εξυπηρετήσουν.

Λιμνή Κρεμαστών χάρτης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

error: Content is protected !!