Η γέφυρα Επισκοπής στην τεχνητή λίμνη Κρεμαστών
Η γέφυρα Επισκοπής στην τεχνητή λίμνη Κρεμαστών

Η γέφυρα Επισκοπής στην τεχνητή λίμνη Κρεμαστών

Οδηγώντας για περίπου μιάμιση ώρα από την πόλη του Αγρίνιου με προορισμό το Καρπενήσι συναντάμε την περίφημη γέφυρα Επισκοπής. Η διαδρομή προς την γέφυρα και τα καταγάλανα νερά της λίμνης κρεμαστών κάνουν το ταξίδι μας μαγικό. Το μέγεθος της γέφυράς καθώς και το πόσο έχει δέσει αισθητικά με το τοπίο σε κάνει να αισθάνεσαι δέος. 

Πάνω στην γέφυρα μας δίνεται η ευκαιρία να θαυμάσουμε από ακόμη πιο κοντά τα καταγάλανα νερά και τα μικρά «νησάκια» την λίμνης Κρεμαστών. Η μορφή του τοπίου σε συνδυασμό με τον δυνατό άνεμο που έχει συχνά η περιοχή σε κάνει να αισθάνεσαι ότι βρίσκεσαι κάπου παραθαλάσσια.

Γέφυρα Επισκοπής μήκος

Αρχικά η  γέφυρα Επισκοπής αποτελεί την τέταρτη μακρύτερη γέφυρα στην Ελλάδα με μήκος 602 μέτρα. Ειδικότερα στηρίχθηκε σε 7 κολόνες απο τις οποίες κάποιες πλησιάζουν τα 100 μέτρα ύψος. Εχει πλάτος 9 μέτρα και χτίστηκε το 1972 με 1976. 

Αποτελεί μία από τις δύο συνδέσεις του Νομού Αιτωλοακαρνανία με τον νομό Ευρυτανίας στην λίμνη Κρεμαστών, την μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη στην Ελλάδα. Επίσης η λίμνη καθώς και το φράγμα πήρε το όνομά της από το ομώνυμο χωρίο το οποίο βρίσκεται δίπλα στο φράγμα.

Θέα στην λίμνη Κρεμαστών και στην γέφυρα Επισκοπής
Θέα στην λίμνη Κρεμαστών και στην γέφυρα Επισκοπής

Επισκοπή Ευρυτανίας

Η γέφυρα Επισκοπής πήρε το όνομά της από το ομώνυμο χωριό το οποίο βυθίστηκε μετά την κατασκευή του φράγματος κρεμαστών και την δημιουργία της τεχνητής λίμνης Κρεμαστών. Λέγεται ότι η  Επισκοπή ήταν ένα μεγάλο χωριό, στο σημείο που περνούσε ο ποταμός Μέγδοβας. Κάποτε το μέρος ήταν πεδινό και το χωριό βρισκόταν ακριβώς πάνω στον οδικό άξονα που συνδέει το Καρπενήσι με το Αγρίνιο.

O δρόμος πάνω στην γέφυρα Επισκοπής.
O δρόμος πάνω στην γέφυρα Επισκοπής.

Οι κάτοικοι, αφού πήραν κάποιες αποζημιώσεις για τις περιουσίες που θα έχαναν, εγκατέλειψαν την περιοχή. Επειτά εγκαταστάθηκαν σε άλλες περιοχές όπως το Αγρίνιο και το Καρπενήσι. Παρόλα αυτά κάποιοι κάτοικοι, παρέμειναν και έχτισαν το μικρό χωριό το οποίο βρίσκεται σήμερα ακριβώς δίπλα από την γέφυρα.

Παναγία της Επισκοπής

Αξιοσημείωτο είναι ότι μαζί με το χωριό χάθηκε και η Παναγία της Επισκοπής – ένας ιστορικός βυζαντινός ναός ο οποίος υπολογίζεται ότι χτίστηκε τον 8ο με 9ο αιώνα. Επειτά ο ναός βυθίστηκε για πάντα στα νερά της λίμνης το 1965. Σήμερα ο ναός βρίσκεται σε βάθος που υπερβαίνει τα 32 μέτρα. Λέγεται ότι σύμφωνα με αναφορές δυτών που καταδύθηκαν στην λίμνη, στέκει ακόμη σε πολύ καλή κατάσταση.

Λίμνη Κρεμαστών

Η λίμνη δημιουργήθηκε το 1965, με την κατασκευή του φράγματος των Κρεμαστών και όταν ενώθηκαν τα νερά των ποταμών Αχελώου, Αγραφιώτη και Ταυρωπού. Φυσικά τα νερά της λίμνης εκτός από το χωρίο της Επισκοπής κατέκλυσαν και άλλα χωριά της περιοχής. Η  γέφυρα Επισκοπής αποτελεί ένα από τα καλύτερα μέρη για να θαυμάσει κανείς την θέα των νερών της λίμνης. Περισότερα για την λίμνη μπορείτε να διαβάσετε στον οδηγό μας: “Δραστηριότητες, διαμονή και φαγητό στην λίμνη Κρεμαστών

Η θέα στην λίμνη Κρεμαστών από την πλευρά της Ευρυτανίας.
Η θέα στην λίμνη Κρεμαστών από την πλευρά της Ευρυτανίας.

Πως να πάτε

Η γέφυρα περίπου 60χλμ από το Αγρίνιο και περίπου 55χλμ από το Καρπενήσι. Εδικότερα βρίσκεται κατα μήκος της Εθνικής Οδού Αγρινίου-Καρπενησίου. Γενικά μιλώντας ο δρόμος είναι καλός αλλά έχει αρκετές στροφές.

Η θέα στην λίμνη Κρεμαστών απο την πλευρά της Αιτωλοακαρνανίας.
Η θέα στην λίμνη Κρεμαστών απο την πλευρά της Αιτωλοακαρνανίας.

Γέφυρα Επισκοπής Χάρτης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

error: Content is protected !!