Γέφυρα Τατάρνας | Μια γέφυρα ρεκόρ στην λίμνη Κρεμαστών
Γέφυρα Τατάρνας | Μια γέφυρα ρεκόρ στην λίμνη Κρεμαστών

Γέφυρα Τατάρνας | Μια γέφυρα ρεκόρ στην λίμνη Κρεμαστών

Ανάμεσα στα γραφικά τοπία της Αιτωλοακαρνανίας και της Ευρυτανία και πάνω από την ιστορική λίμνη κρεμαστών η Γέφυρα Τατάρνας στέκεται ως μνημείο της ανθρώπινης εφευρετικότητας και του αδάμαστου πνεύματος της σύνδεσης. Η ιστορία της είναι μια ιστορία ανθεκτικότητας, προσαρμοστικότητας και αρχιτεκτονικής λαμπρότητας, που υφαίνεται στον καμβά του χρόνου.

Γέφυρα Τατάρνας

Στίς μέρες μας η επικοινωνία του Βάλτου Αιτωλοακαρνανίας με την Ευρυτανία πραγματοποιείται μέσω μιας σύγχρονης γέφυρας από σκυρόδεμα που βρίσκεται ακριβώς πάνω από τη θέση του παλαιού γεφυριού της Τατάρνας. 

Η γέφυρα Τατάρνας στην τεχνητή λίμνη Κρεμαστών.
Η γέφυρα Τατάρνας στην τεχνητή λίμνη Κρεμαστών.

Η παλιά γέφυρα Τατάρνας

Το παλιό γεφύρι, που χτίστηκε την εποχή της Τουρκοκρατίας, ήταν ένα θαύμα τεχνικής για την εποχή του. Ήταν μονότοξο, με άνοιγμα 40 μέτρων, και τα ακρόβαθρά του ήταν στηριγμένα σε δύο κατακόρυφους βράχους. Το γεφύρι της Τατάρνας οφείλει την ονομασία του στην ονομαστή Μονή Τατάρνας, που ιδρύθηκε το 1556. Μάλιστα κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821, το γεφύρι αποτέλεσε το θέατρο της πρώτης μάχης της Ρούμελης, όπου ο Οδυσσέας Ανδρούτσος και ο ηγούμενος του Μοναστηρίου Κυπριανός αντιμετώπισαν τους Τουρκαλβανούς του Χασάν Μπέη Γκέκα. Στις μέρες μας, το ιστορικό γεφύρι βρίσκεται βυθισμένο στα νερά της τεχνητής λίμνης των Κρεμαστών. Αξιοσημείωτο είναι οτι πρόκειται για το μοναδικό γεφύρι της Ευρυτανίας που σήμερα είναι τελείως σκεπασμένο από τα νερά της λίμνης των Κρεμαστών. Περισσότερα για το γεφύρι μπορείτε να διαβάσετε εδώ

Η νέα γέφυρα Τατάρνας και η κατασκευή της

 Η νέα γέφυρα κατασκευάστηκε την περίοδο 1965-1970 και έχει μήκος 500 μέτρα και τρία ανοίγματα. Το πρώτο άνοιγμα έχει μήκος 97 μέτρα, το δεύτερο 196 μέτρα και το τρίτο 150,5 μέτρα αντίστοιχα. Αξιόλογο είναι ότι το άνοιγμα της γέφυρας σε συνδυασμό με το ύψος της και την κατασκευή της, την κάνει να φαίνεται πραγματικά εντυπωσιακή απο όποια γωνία και αν την παρατηρήσεις.

Το ρεκόρ της γέφυράς Τατάρνας

Αξιοσημείωτο είναι ότι η σύγχρονη γέφυρα, όπως και το παλιό γεφύρι, αποτελεί ένα κατασκευαστικό θαύμα. Μάλιστα είχε αποσπάσει και τρία διεθνή βραβεία για την σχεδίαση και την στατική της. Ο πρωτοποριακός σχεδιασμός της γέφυρας έγινε από τον καθηγητή Αρίσταρχο Οικονόμου του Πανεπιστημίου Πατρών (Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών). Συγκεκριμένα ο καθηγητής χρησιμοποιώντας μια πρωτοποριακή τεχνική με ανεξάρτητα τμήματα σχήματος «Τ» εξασφάλισε την αντισεισμική προστασία της καθώς και σημαντική στατικότητα της γέφυρας.

Αξιοθέατα στην γέφυρα Τατάρνας

Η λίμνη κρεμαστών

Η λίμνη κρεμαστών είναι η μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη της Ελλάδας και αποτελεί αναμφίβολα μια από τις πιο εντυπωσιακές και γραφικές λίμνες της ευρύτερης περιοχής. Στον οδηγό μας “Δραστηριότητες, διαμονή και φαγητό στην λίμνη Κρεμαστών” θα ανακαλύψεις όλα τα μυστικά της λίμνης Κρεμαστών.
Θέα στην λίμνη Κρεμαστών κοντά στην γέφυρα Τατάρνας.
Θέα στην λίμνη Κρεμαστών κοντά στην γέφυρα Τατάρνας.

Τρύπα της Τατάρνας

Σε απόσταση περίπου μισού χιλιομέτρου από τη νέα γέφυρα Τατάρνας βρίσκεται η ιστορική τρύπα της Τατάρνας. Η τρύπα πρόκειται για μια φυσική κατακόρυφη καταβόθρα με σημερινό βάθος περίπου 50 με 60 μέτρα. Αξιοσημείωτο είναι ότι στο παρελθόν υπήρξε τόπος μαζικών εκτελέσεων. Μάλιστα σύμφωνα με μαρτυρίες στο σημείο έχασαν τη ζωή τους εκατοντάδες έως και χιλιάδες Έλληνες, μεταξύ των οποίων και άμαχος πληθυσμός.

Πώς να φτάσετε στην γέφυρα Τατάρνας

Απόσταση της γέφυρα Τατάρνας απο το Αγρίνιο

Μέσω της Επαρχιακής οδού Χαλκιόπουλου. Ακολουθώντας τον δρόμο για την Ευρυτανία, έπειτα από αρκετές στροφές και μιάμιση ώρα διαδρομή φτάνουμε στην γέφυρα Τατάρνας και συγκεκριμένα στο δυτικό μέρος της λίμνης Κρεμαστών. Ο δρόμος είναι αρκετά καλός στο μεγαλύτερο μέρος του και η απόσταση που πρέπει να διανύσετε είναι περίπου 60 χιλιόμετρα.

Απόσταση της γέφυρα Τατάρνας από το Καρπενήσι

Αφού φτάσουμε στο Καρπενήσι ακολουθούμε την Εθνική οδό Καρπενησίου – Αγρινίου. Έπειτά αφήνουμε την Εθνική οδό και ακολουθούμε την επαρχιακή οδό Βινιανής – Χαλκίοπουλου. Η απόσταση είναι περίπου 1 ώρα και 62 χιλιόμετρα. 

Φαγητό στην γέφυρα Τατάρνας

Ταβέρνα << Γέφυρα Τατάρνας >>

Η μοναδική Ταβέρνα δίπλα στην γέφυρα. Προσφέρει εξαιρετική θέα την τεχνητή Λίμνης των Κρεμαστών και τη γέφυρα Τατάρνας. Επίσης φημίζεται για τα νόστιμα πιάτα της και την καλή εξυπηρέτηση.  Πριν πάτε καλό θα ήταν να επικοινωνήσετε στα τηλέφωνα που εμφανίζονται εδώ για να σιγουρευτείτε για τις ώρες λειτουργίας.

Σχετικά Άρθρα

error: Content is protected !!