Ανάμεσα στα γραφικά τοπία της Αιτωλοακαρνανίας και της Ευρυτανία και πάνω από την ιστορική λίμνη κρεμαστών η Γέφυρα Τατάρνας στέκεται ως μνημείο της ανθρώπινης εφευρετικότητας και του αδάμαστου πνεύματος της σύνδεσης. Η ιστορία της είναι μια ιστορία ανθεκτικότητας, προσαρμοστικότητας και αρχιτεκτονικής λαμπρότητας, που υφαίνεται στον καμβά του χρόνου.
Table of Contents
ToggleΓέφυρα Τατάρνας
Στίς μέρες μας η επικοινωνία του Βάλτου Αιτωλοακαρνανίας με την Ευρυτανία πραγματοποιείται μέσω μιας σύγχρονης γέφυρας από σκυρόδεμα που βρίσκεται ακριβώς πάνω από τη θέση του παλαιού γεφυριού της Τατάρνας.
Η παλιά γέφυρα Τατάρνας
Το παλιό γεφύρι, που χτίστηκε την εποχή της Τουρκοκρατίας, ήταν ένα θαύμα τεχνικής για την εποχή του. Ήταν μονότοξο, με άνοιγμα 40 μέτρων, και τα ακρόβαθρά του ήταν στηριγμένα σε δύο κατακόρυφους βράχους. Το γεφύρι της Τατάρνας οφείλει την ονομασία του στην ονομαστή Μονή Τατάρνας, που ιδρύθηκε το 1556. Μάλιστα κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821, το γεφύρι αποτέλεσε το θέατρο της πρώτης μάχης της Ρούμελης, όπου ο Οδυσσέας Ανδρούτσος και ο ηγούμενος του Μοναστηρίου Κυπριανός αντιμετώπισαν τους Τουρκαλβανούς του Χασάν Μπέη Γκέκα. Στις μέρες μας, το ιστορικό γεφύρι βρίσκεται βυθισμένο στα νερά της τεχνητής λίμνης των Κρεμαστών. Αξιοσημείωτο είναι οτι πρόκειται για το μοναδικό γεφύρι της Ευρυτανίας που σήμερα είναι τελείως σκεπασμένο από τα νερά της λίμνης των Κρεμαστών. Περισσότερα για το γεφύρι μπορείτε να διαβάσετε εδώ
Η νέα γέφυρα Τατάρνας και η κατασκευή της
Η νέα γέφυρα κατασκευάστηκε την περίοδο 1965-1970 και έχει μήκος 500 μέτρα και τρία ανοίγματα. Το πρώτο άνοιγμα έχει μήκος 97 μέτρα, το δεύτερο 196 μέτρα και το τρίτο 150,5 μέτρα αντίστοιχα. Αξιόλογο είναι ότι το άνοιγμα της γέφυρας σε συνδυασμό με το ύψος της και την κατασκευή της, την κάνει να φαίνεται πραγματικά εντυπωσιακή απο όποια γωνία και αν την παρατηρήσεις.
Το ρεκόρ της γέφυράς Τατάρνας
Αξιοσημείωτο είναι ότι η σύγχρονη γέφυρα, όπως και το παλιό γεφύρι, αποτελεί ένα κατασκευαστικό θαύμα. Μάλιστα είχε αποσπάσει και τρία διεθνή βραβεία για την σχεδίαση και την στατική της. Ο πρωτοποριακός σχεδιασμός της γέφυρας έγινε από τον καθηγητή Αρίσταρχο Οικονόμου του Πανεπιστημίου Πατρών (Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών). Συγκεκριμένα ο καθηγητής χρησιμοποιώντας μια πρωτοποριακή τεχνική με ανεξάρτητα τμήματα σχήματος «Τ» εξασφάλισε την αντισεισμική προστασία της καθώς και σημαντική στατικότητα της γέφυρας.
Αξιοθέατα στην γέφυρα Τατάρνας
Η λίμνη κρεμαστών
Τρύπα της Τατάρνας
Πώς να φτάσετε στην γέφυρα Τατάρνας
Απόσταση της γέφυρα Τατάρνας απο το Αγρίνιο
Απόσταση της γέφυρα Τατάρνας από το Καρπενήσι
Αφού φτάσουμε στο Καρπενήσι ακολουθούμε την Εθνική οδό Καρπενησίου – Αγρινίου. Έπειτά αφήνουμε την Εθνική οδό και ακολουθούμε την επαρχιακή οδό Βινιανής – Χαλκίοπουλου. Η απόσταση είναι περίπου 1 ώρα και 62 χιλιόμετρα.
Φαγητό στην γέφυρα Τατάρνας
Ταβέρνα << Γέφυρα Τατάρνας >>
Η μοναδική Ταβέρνα δίπλα στην γέφυρα. Προσφέρει εξαιρετική θέα την τεχνητή Λίμνης των Κρεμαστών και τη γέφυρα Τατάρνας. Επίσης φημίζεται για τα νόστιμα πιάτα της και την καλή εξυπηρέτηση. Πριν πάτε καλό θα ήταν να επικοινωνήσετε στα τηλέφωνα που εμφανίζονται εδώ για να σιγουρευτείτε για τις ώρες λειτουργίας.
Σχετικά Άρθρα
Κάλαμος και Καστός Λευκάδας | Τα κρυφά διαμάντια του Ιονίου
Η μαγεία του Ιονίου σε συνδυασμό με τις ήσυχες παραλίες και τα πεντακάθαρα νερά. Πλήρης οδηγός για τα νησάκια Κάλαμος και Καστός Λευκάδας.
Η γέφυρα Επισκοπής στην τεχνητή λίμνη Κρεμαστών
Η Γέφυρα Επισκοπής χτίστηκε το 1972 με 1976. Αποτελεί την τέταρτη μακρύτερη γέφυρα στην Ελλάδα με μήκος 602 μέτρα.