5 Μοναδικά μονοπάτια στην φύση της Αιτωλοακαρνανίας
5 Μοναδικά μονοπάτια στην φύση της Αιτωλοακαρνανίας

5 Μοναδικά μονοπάτια στην φύση της Αιτωλοακαρνανίας

Η Αιτωλοακαρνανία μπορεί να μην είναι ένα από τα πρώτα μέρη που σου έρχονται στο μυαλό όταν πρόκειται για πεζοπορία σε όμορφα μονοπάτια στην φύση. Παρόλα αυτά όχι μόνο είναι γεμάτη από αυτά αλλά είναι και ένα από τα τελευταία μέρη όπου μπορείς ακόμη να τα απολαύσεις  στην παρθένα μορφή τους. Η Αιτωλοακαρνανία ένας τόπος προικισμένος με πλούσια βλάστηση και μοναδικά τοπία σε προσκαλεί να γνωρίσεις μια άγνωστη και αγνή πλευρά της Ελλάδας . Σε αυτό τον μικρό οδηγό συλλέξαμε και σας παρουσιάζουμε πέντε μοναδικά μονοπάτια στην φύση της  Αιτωλοακαρνανίας.

1. Πέτρινο Γεφύρι Αρτοτίβας

Κοντά στο χωριό του Θέρμου και πάνω σε ένα ιστορικό μονοπάτι θα συναντήσετε ένα από τα πιο ιστορικά γεφύρια του Νομού.  Το Πέτρινο Γεφύρι Αρτοτίβας είναι κτισμένο πάνω στο παλιό μονοπάτι με το οποίο κάποτε συνδέονταν τα χωριά Κάτω Χρυσοβίτσα και Αχλαδόκαστρο. Είναι κατά πάσα πιθανότητα κτίσμα της Ενετοκρατίας (1407 – 1499) και είναι σίγουρα ένα από τα πιο καλά διατηρημένα γεφύρια του Νομού. Το μονοπάτι μπορεί να γίνει και με όχημα 4Χ4 αλλά προτείνουμε να κάνετε την διαδρομή περπατώντας για να απολαύσετε το τοπίο όπως του αξίζει. Μπορείτε να ξεκινήσετε την διαδρομή σας από το σημείο Καρελί στο οποίο υπάρχει και μια υπέροχη ταβέρνα που προσφέρει τοπικά πιάτα.

Το πέτρινο γεφύρι της Αρτοτίβας στην Αιτωλοακαρνανία.
Το πέτρινο γεφύρι της Αρτοτίβας στην Αιτωλοακαρνανία.

Το Μονοπάτι για το για το Πέτρινο Γεφύρι Αρτοτίβας:

Powered by Wikiloc

2. Ορεινό πυροφυλάκιο Αράκυνθου

Νότια του Αγρινίου βρίσκονται τα όρη Αράκυνθου. Εκεί μπορείτε να περπατήσετε στο δασικό δρόμο που φτάνει στο υψηλότερο μέρος του ορεινού όγκου και να φτάσετε στο πυροφυλάκιο. Το μέρος είναι μοναδικό και ειδικά το φθινόπωρο τα χρώματα του δάσους και οι αποχρώσεις των φύλλων θα σας μαγέψουν. Περισσότερα για την διαδρομή και το μέρος μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Η θέα από την κορυφή του όρους Αράκυνθος στην Αιτωλοακαρνανία.
Η θέα από την κορυφή του όρους Αράκυνθος στην Αιτωλοακαρνανία.

3. Λουτρά και καταρράκτες Τρύφου

Βορειοδυτικά του Αγρινίου σε μια ημιορεινή τοποθεσία βρίσκονται τα ιαματικά λουτρά και οι καταρράκτες Τρύφου. Δυστυχώς οι εγκαταστάσεις των ιαματικών λουτρών καθώς και οι διαδρομές που οδηγούσαν στους καταρράκτες είναι εγκαταλελειμμένες και η πρόσβαση σε μερικά σημεία δυσκολεύει. Επίσης ο δρόμος για τα ιαματικά λουτρά είναι στο μεγαλύτερό του μέρος κατεστραμμένος οπότε θα χρειαστεί να αφήσετε το αυτοκίνητο σας σε κάποιο σημείο πριν. Όμως παρόλο των δυσκολιών η μαγευτική πορεία του νερού στο φαράγγι σε συνδυασμό με το καταπράσινο τοπίο θα σας μείνει  αξέχαστη.

Καταρράκτες Τρύφου - Αιτωλοακαρνανίας , Ένας από τους πολλούς καταρράκτες στο φαράγγι
Καταρράκτες Τρύφου - Αιτωλοακαρνανίας , Ένας από τους πολλούς καταρράκτες στο φαράγγι

Το Μονοπάτι για τους καταρράκτες και τα λουτρά Τρύφου:

Powered by Wikiloc

4. «Δίδυμοι» Καταρράκτες Μοκιστιάνου

Λίγο πιο έξω από το αγρίνιο και δίπλα στην μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας βρίσκονται οι «δίδυμοι» καταρράκτες Μοκιστιανού. Μετά από ένα σύντομο  και καλά διατηρημένο μονοπάτι που ξεκινάει από τον δρόμο Αγρινίου-Θέρμου θα συναντήσετε δύο από τους ομορφότερους καταρράκτες στην Ελλάδα. Η συμμετρία και η ομοιότητα των δύο καταρρακτών δικαιολογούν τον χαρακτηρισμό τους. Το μέρος προσφέρεται και για κολύμπι ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες όπου η θερμοκρασίες είναι υψηλότερες.

Οι δίδυμοι καταρράκτες Μοκιστιάνου τον χειμώνα.
Οι δίδυμοι καταρράκτες Μοκιστιάνου τον χειμώνα.

Το Μονοπάτι για τους δίδυμους καταρράκτες Μοκλιστιανού:

Powered by Wikiloc

5. Άγιος Ανδρέας ο Ερημίτης και όρος Κανάλα

Ένα από τα καλύτερα μέρη για να απολαύσετε μοναδική θέα στην μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη της Ελλάδας είναι το όρος Κανάλα. Το όρος Κανάλα βρίσκεται βορειοανατολικά του Αγρινίου και αποτελεί μέρος της λεγόμενης οροσειράς του Βάλτου. Στο μέρος υπάρχουν δύο πανέμορφα μονοπάτια από τα οποία το ένα καταλήγει στην κορυφογραμμή του όρους Κανάλα και το άλλο στην εκκλησία του Αγίου Ανδρέα που είναι χτισμένη μέσα σε μια σπηλιά στις πλαγιές του βουνού. Τα δύο μονοπάτια ξεκινούν από το τελευταίο κομμάτι του δασικού δρόμου που ξεκινάει από το χωρίο Χαλκιόπουλοι και είναι και τα δύο ξεχωριστά με τον δικό τους τρόπο. Επίσης υπάρχει και επιλογή να ξεκινήσετε να ξεκινήσετε την πεζοπορία από το χωρίο Χαλκιόπουλοι όπως φαίνεται και στο παρακάτω χάρτη.

Ο ποταμός Αχελώος όπως φαίνεται από την κορυφή του όρους Κανάλα.
Ο ποταμός Αχελώος όπως φαίνεται από την κορυφή του όρους Κανάλα.

Το Μονοπάτι για την σπηλία του Αγίου Ανδρέα του Ερημίτη:

Powered by Wikiloc

Σε αυτόν τον οδηγό, σας παρουσιάσαμε 5 μοναδικά μονοπάτια στην φύση της Αιτωλοακαρνανίας. Είτε είστε έμπειρος είτε περιστασιακός πεζοπόρος, πάντα υπάρχει ένα όμορφο μονοπάτι για εσάς κάπου στην φύση της Αιτωλοακαρνανίας. Φροντίστε να εξερευνήσετε και το υπόλοιπο blog μας για να ανακαλύψετε ακόμα περισσότερα μοναδικά μέρη, μονοπάτια και φαγητά. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

error: Content is protected !!