Τα αξιοθέατα της Αιτωλοακαρνανίας
Τα αξιοθέατα της Αιτωλοακαρνανίας

Τα αξιοθέατα της Αιτωλοακαρνανίας

Στο δυτικό μέρος της χώρας μας θα ανακαλύψετε ίσως τον πιο παρεξηγημένο νομό της Ελλάδας. Αυτό διότι παρόλο της πλούσιάς φυσικής ομορφιάς του και της μεγάλης ιστορίας του, απέχει όλα αυτά τα χρόνια από τον τουριστικό χάρτη της χώρας μας. Πρόκειται μάλιστα για τον νομό στον οποίο θα βρειτε τη μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας, θα θαυμάσετε τις ομορφιές του μεγαλύτερου ποταμού της χώρας αλλά και θα δοκιμάσετε ίσως το καλύτερο Ελληνικό φαγητό που έχετε δοκιμάσει ποτέ. Φυσικά μιλάμε για τον νομό Αιτωλοακαρνανίας! Ας ανακαλύψουμε μαζί την την ιστορία, την φύση, την κουλτούρα και τα αξιοθέατα της Αιτωλοακαρνανίας !

Η Αιτωλοακαρνανία, χτισμένη στη δυτική πλευρά της Στερεάς Ελλάδας, αποτελεί έναν νομό με πλούσια ιστορία και απαράμιλλη φυσική ομορφιά. Γεννήθηκε από την ένωση των ιστορικών περιοχών της Αιτωλίας και της Ακαρνανίας, μαρτυρώντας ένα παρελθόν που χάνεται στα βάθη των αιώνων.

Το τοπίο της Αιτωλοακαρνανίας μαγεύει με την ποικιλομορφία του. Λίμνες, όπως η Τριχωνίδα, η Λυσιμαχία και η Οζερός, ποτάμια, όπως ο Αχελώος, ο Εύηνος και ο Μόρνος, και οροσειρές, όπως ο Παναιτωλικός, τα Ακαρνανικά, ο Αράκυνθος, τα βουνά του Βάλτου και της Ναυπακτίας, συνθέτουν ένα σκηνικό απαράμιλλης ομορφιάς.

Το πετρινό γεφύρι της Αρτοτίβας. Ενα απο τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Αιτωλοακαρνανίας.
Το πετρινό γεφύρι της Αρτοτίβας. Ενα απο τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Αιτωλοακαρνανίας.

Πως να φτάσετε στην Αιτωλοακαρνανία

Ο νομός συνδέεται με την Αθήνα και την Πάτρα στα νότια μέσω της γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου «Χαρίλαος Τρικούπης» και την πορθμειακή γραμμή Ρίου – Αντιρρίου. Αν έχετε χρόνο η επιλογή της πορθμειακής γραμμής είναι ιδανική για να γλιτώσετε μερικά από τα έξοδα αλλά και για να θαυμάσετε το τοπίο του νομού μέσα από την Θάλασσα. Επειτά από τον νομό διέρχεται και η Ιόνια οδός την οποία μπορείτε να ακολουθήσετε απο την πόλη των Ιωαννίνων προς τα νότια για να φτάσετε στον νομό. 

Αν πάλι δεν ταξιδεύετε με το δικό σας αυτοκίνητο υπάρχουν πολλά δρομολόγια υπεραστικών λεωφορείων για τα μεγάλα αστικά κέντρα του νομού όπως το Αγρίνιο, το Μεσολόγγι η την Ναύπακτο.

Μέσα μεταφοράς στην Αιτωλοακαρνανία

Αν θέλετε να εξερευνήσετε ολόκληρο τον νομό τότε σας προτείνουμε να φτάσετε με το δικό σας όχημα η να νοικιάσετε κάποιο όχημα κατά την άφιξη σας. Γενικά οι περισσότερες περιοχές είναι εύκολα προσβάσιμες με συμβατικό αυτοκίνητο, παρόλα αυτά υπάρχουν κάποια μέρη στα οποία βολεύουν οχήματα τύπου τζιπ.

Δυστυχώς θα σας προτείναμε να μην βασιστείτε στις δημόσιες συγκοινωνίες οι οποίες αν και είναι βολικές για κάποιες λίγες διαδρομές δεν καλύπτουν το μεγαλύτερο κομμάτι του νομού.

Καλύτερη εποχή για επίσκεψη

Η Αιτωλοακαρνανία αποτελεί έναν προρισμό που είναι ιδανικός για επίσκεψη όλο τον χρόνο.

Καλοκαίρι στην Αιτωλοακαρνανία

Το καλοκαίρι θα απολαύσετε το μπάνιο σας στην δυτική και νότια ακτογραμμή αλλά και την χαλάρωση μαζί με την υπέροχη δροσιά που προσφέρουν χωριά όπως αυτά της ορεινής Ναυπακτίας η του ορεινού Βάλτου.

Χειμώνας στην Αιτωλοακαρνανία

Τον χειμώνα θα απολαύσετε τις βόλτες γύρω από την λίμνη καθώς και τους πανέμορφους χιονισμένους ορεινούς προορισμούς γύρω από αυτή όπως το Παναιτωλικό όρος , το Θέρμο και την ορεινή Ναυπακτία.

Αξιοθέατα της Αιτωλοακαρνανίας

1. Λίμνη Τριχωνίδα

Στο κέντρο του νομού θα βρείτε την μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας. Το μέγεθος της σε συνδυασμό με τις υπέροχες βουνοκορφές που την περιβάλουν δημιουργούν ένα μαγευτικό τοπίο. Γύρω από την λίμνη θα ανακαλύψετε αρκετά σημεία για χαλάρωση και παρατήρηση. Μάλιστα η λίμνη αποτελεί ένα σπουδαίο οικοσύστημα στο οποίο πολλά είδη φυτών και ζώων διαβιώνουν. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο άρθρο μας για την λίμνη Τριχωνίδα.

2. Ορεινή Ναυπακτία

Στα ανατολικά θα συναντήσετε ένα από τα κρυφά διαμάντια του νομού. Τα χωριά της ορεινής Ναυπακτίας αποτελούν ένα σπάνιο ταξίδι στην υπέροχη ιστορία και παράδοση αυτού του τόπου. Η ευρύτερη περιοχή εκτείνεται από την Ναύπακτο έως την Ευρυτανία και είναι σίγουρο ότι όπου και να πάτε θα βρείτε κάτι ενδιαφέρον. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο μας για τα χωριά της ορεινής Ναυπακτίας.

Ο κεντρικός δρόμος στην Άνω Χώρα ορεινής Ναυπακτίας.
Ο κεντρικός δρόμος στην Άνω Χώρα ορεινής Ναυπακτίας.

3. Τεχνητή λίμνη κρεμαστών

Στα βόρεια του νομού θα βρείτε τη μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη της Ελλάδας. Το μπλε νερά σε συνδυασμό με το καταπράσινο τοπίο θα σε κάνουν να αγαπήσεις το μέρος. Στην περιοχή υπάρχουν αμέτρητα μονοπάτια για να περπατήσετε αλλά και σημεία για κολύμπι. Οπού και να βρεθείτε είναι σίγουρο ότι θα συναντήσετε πανέμορφα χωριά με καλό φαγητό. Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε στα άρθρα μας για την τεχνητή λίμνη κρεμαστών.

Η θέα στην λίμνη Κρεμαστών από την πλευρά της Ευρυτανίας.
Η θέα στην λίμνη Κρεμαστών από την πλευρά της Ευρυτανίας.

4. Όρος Παναιτωλικό

Το όρος Παναιτωλικό αποτελεί τη μεγαλύτερη οροσειρά του νομού και περιλαμβάνει επίσης την ψηλότερη κορυφή της περιοχής. Το μέρος είναι γεμάτο με υπέροχα τοπία, μαγευτικούς καταρράκτες και κατάφυτα δάση από έλατα. Αν είσαι λάτρης της πεζοπορίας η της χαλάρωσης στην φύση πραγματικά θα αγαπήσεις το μέρος. Περισσότερα για την οροσειρά μπορείτε να διαβάσετε στο άρθρο μας για το ορεινό καταφύγιο του Παναιτωλικού.

Καταρράκτης Καστανορέματος - Καταρράκτες της Αιτωλοακαρνανίας
Καταρράκτης Καστανορέματος - Καταρράκτες της Αιτωλοακαρνανίας

5. Δυτικές ακτές Αιτωλοακαρνανίας

Μιλώντας για τα αξιοθέατα της Αιτωλοακαρνανίας δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε τις πανέμορφες ακτές του νομού. Στα δυτικά θα συναντήσετε ένα μέρος της υπέροχης ακτογραμμής της Αιτωλοακαρνανίας. Από ήσυχα γραφικά ψαροχώρια έως και υπέροχες ακτές με ολογάλανα νερά δίπλα στο άγριο τοπίο της περιοχής αποτελούν μερικούς από τους λόγους για να τα επισκεφθείτε. Τα κύρια χωριά αποτελούν ο Αστακός, ο Μύτικας και η Πάλαιρος, τα οποία εκτείνονται κατά σειρά από τα νότια προς τα βόρεια. Αν θέλετε να πάρετε μια καλή γεύση της περιοχής αλλά και να κάνετε το μπάνιο σας, προτείνουμε να ακολουθήσετε τον παραλιακό δρόμο που ξεκινάει από το Αστακό, διέρχεται από τον Μύτικα και καταλήγει στην Πάλαιρο. Επίσης μπορείτε να επισκεφθείτε και τα νησιά Κάλαμος και Καστός από το χωριό του Μύτικα.

6. Νότιες ακτές Αιτωλοακαρνανίας

Στα νότια θα συναντήσετε ένα ακόμη μέρος της υπέροχης Ακτογραμμής της Αιτωλοακαρνανίας. Από τις εκβολές του Αχελώου, έως την υπέροχη παραθαλάσσια πόλη της Ναύπακτου, η περιοχή είναι γεμάτη από μέρη για να εξερευνήσετε.

Η παραλία Ελιά. Ενα απο τα πιο όμορφα παραθαλάσσια αξιοθέατα της Αιτωλοακαρνανίας.
Η παραλία Ελιά. Ενα απο τα πιο όμορφα παραθαλάσσια αξιοθέατα της Αιτωλοακαρνανίας.

7. Δίδυμοι καταρράκτες Μοκιστιάνου

Δίπλα στην λίμνη Τριχωνίδα θα ανακαλύψετε ένα από τα θαύματα της Ελληνικής φύσης. Δύο υπέροχοι καταρράκτες μέσα σε ένα κατάφυτο τοπίο το οποίο μπορείτε να θαυμάσετε καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου. Το μέρος αποτελέι σίγουρα ένα απο τα πιο ιδιαίτερα αξιοθέατα της Αιτωλοακαρνανίας. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο άρθρο μας για τους Δίδυμους καταρράκτες Μοκιστιάνου.

8. Πέτρινο γεφύρι Αρτοτίβας

Κοντά στην κωμόπολη του Θέρμου θα συναντήσετε ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα γεφύρια της δυτικής Ελλάδας. Το πέτρινο γεφύρι Αρτοτίβας σε συνδυασμό με τα κρυστάλλινα νερά του Ευήνου ποταμού θα σε κάνουν να αγαπήσεις το μέρος. Το μέρος είναι ιδανικό για επίσκεψη όλο τον χρόνο και στην περιοχή θα βρείτε πολλές πεζοπορικές διαδρομές για να απολαύσετε την φύση της περιοχής.

9. Ορεινός βάλτος

Στα βόρεια του νομού θα βρείτε ένα ακόμη κρυφό διαμάντι. Η περιοχή είναι γεμάτη από κατάφυτα παρθένα δάση, άγριες βουνοκορφές και παραδοσιακά χωριά. Μάλιστα θα συναντήσετε πολλά σημεία με υπέροχη θέα στον ποταμό Αχελώο αλλά και μερικά παραδοσιακά γεφύρια.

10. Φαράγγι και καταρράκτες Τρύφου

Ένα ακόμη κρυφό διαμάντι του νομού αποτελεί το φαράγγι του Τρύφου. Αποτελεί σίγουρα ένα από τα πιο ωραία φαράγγια του νομού που προσφέρεται για επίσκεψη όλες τις εποχές. Περισσότερες πληροφορίες στο άρθρο μας για τους καταρράκτες Τρύφου Αιτωλοακαρνανίας.

Καταρράκτες Τρύφου - Αιτωλοακαρνανίας , Ένας από τους πολλούς καταρράκτες στο φαράγγι
Καταρράκτες Τρύφου - Αιτωλοακαρνανίας , Ένας από τους πολλούς καταρράκτες στο φαράγγι

11. Αράκυνθος

Αν προτιμάτε τις μικρότερες διαδρομές στο βουνό τότε ο Αράκυνθος είναι το ιδανικό μέρος για βόλτα μέσα στο δάσος με φόντο την λίμνη Τριχωνίδα. Γενικά υπάρχουν πολλές επιλογές για πεζοπορικές διαδρομές αλλά εμείς προτείνουμε να επισκεφθείτε το πυροφυλάκιο Αράκυνθου που βρίσκεται στο πιο ψηλό μέρος του βουνού στα 972 μέτρα υψόμετρο. Επίσης προτείνουμε να επισκεφθείτε το φαράγγι της κλεισούρας στο οποίο θα βρείτε την υπέροχη εκκλησία της Αγίας Ελεούσας χτισμένη πάνω στο τείχος του φαραγγιού.

Η θέα από την κορυφή του όρους Αράκυνθος στην Αιτωλοακαρνανία.
Η θέα από την κορυφή του όρους Αράκυνθος στην Αιτωλοακαρνανία.

Που να μείνετε

Η πόλη του Αγρινίου αποτελεί μια καλή επιλογή αν θέλετε να εξερευνήσετε την λίμνη Τριχωνίδα, το όρος Παναιτωλικό αλλά και τα γύρω βουνά. Από την άλλη μπορείτε να μείνετε στην πόλη της Ναύπακτου για να εξερευνήσετε την ορεινή Ναυπακτία και έπειτα στην πόλη του Μεσολογγίου για να εξερευνήσετε τις νότιες και δυτικές ακτές του νομού.

Που να φάτε

Γενικά επιλογές θα βρείτε σε όλες τις πόλεις αλλά και σε όλους τους ορεινούς η παραθαλάσσιους προορισμού. Όποιο μέρος και αν επιλέξετε καλό θα είναι πριν πάτε εκεί να καλέσετε στα τηλέφωνα τους, και να σιγουρευτείτε ότι μπορούν να σας εξυπηρετήσουν.

Χάρτης Αιτωλοακαρνανίας - Αξιοθέατα της Αιτωλοακαρνανίας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

error: Content is protected !!